Η Σαμία Σουλούχου Χασάν έγραψε ιστορία σήμερα, Παρασκευή, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Τανζανίας, μετά τον θάνατο του ηγέτη της χώρας Τζον Μαγκουφούλι.
Φορώντας χιτζάμπ και κρατώντας το κοράνι στο δεξί της χέρι η 61χρονη Χασάν ορκίστηκε στα γραφεία της κυβέρνησης στην πόλη Νταρ ες Σαλάμ, ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των πρώην προέδρων Αλί Χασάν Μουινί και Τζακάγια Ικουέτε. Οι δύο τελευταίοι ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους στην αίθουσα που φορούσαν μάσκα.
Η Χασάν, αντιπρόεδρος της χώρας μέχρι πρότινος, ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τον θάνατο του Μαγκουφούλι την Τετάρτη. Είχαν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες που ο πρόεδρος δεν είχε κάνει δημόσια εμφάνιση, κάτι που είχε προκαλέσει σενάρια ότι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Κυβερνητικά στελέχη είχαν διαψεύσει αυτές τις φήμες και η Χασάν ανακοίνωσε ότι άφησε την τελευταία του πνοή λόγω καρδιολογικού προβλήματος.
Πρώτη πρόκληση ο κορωνοϊός
Μετά τη στάση του Μαγκουφούλι απέναντι στην πανδημία- καθώς επέμενε ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Τανζανία- η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη Χασάν θα είναι πώς θα διαχειριστεί αυτό το θέμα.
Υπό τον Μαγκουφούλι η χώρα δεν έκανε καμία προσπάθεια να αποκτήσει εμβόλια ή να προωθήσει τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο και τις γειτονικές χώρες, προειδοποιούν Αφρικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας.
Αν και η Χασάν ανακοίνωσε ότι ο Μαγκουφούλι άφησε την τελευταία του πνοή λόγω καρδιολογικού προβλήματος, ο εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης Τούντου Λίσου δήλωσε ότι ο πρόεδρος πέθανε από κορωνοϊό, επικαλούμενος πληροφορημένες ιατρικές πηγές από την Νταρ ες Σαλάμ.
«Η δουλειά που πρέπει να κάνει αμέσως, η απόφαση που πρέπει να πάρει- για την οποία δεν έχει πολύ χρόνο- είναι τι θα κάνει με τον κορωνοϊό», είπε ο Λίσου στο Associated Press.
«Ο Μαγκουφούλι αψήφισε τον κόσμο, την επιστήμη και την κοινή λογική στην προσέγγισή του για τον κορωνοϊό και τελικά αυτός τον διέλυσε. Η Σαμία Σαλούχου Χασάν πρέπει να αποφασίσει πολύ σύντομα αν θα αλλάξει πορεία ή αν θα συνεχίσει την ίδια καταστροφική προσέγγιση με τον προκάτοχό της για τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο Λίσου.
Επίσης, τόνισε ο Λίσου, η Χασάν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις πολιτικές του προκατόχου της που μετέτρεψαν την Τανζανία σε μια χώρα καταστολής, ενώ ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η νέα πρόεδρος θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις πολιτικές ελευθερίες και τη δημοκρατία στη χώρα.
Ο Λίσου ζει στο Βέλγιο, καθώς έφυγε από την Τανζανία το 2017, αφότου τον πυροβόλησαν 16 φορές. Η επίθεση εναντίον του έγινε λίγο αφότου ο Μαγκουφούλι δήλωσε ότι αξίζει να πεθάνουν εκείνοι που αντιδρούν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του.
Ο Λίσου επέστρεψε στην Τανζανία για να τεθεί αντιμέτωπος με τον Μαγκουφούλι στις εκλογές του 2020. Έχασε, σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από βία και εκτεταμένες κατηγορίες για νοθεία. Ο Λίσου επέστρεψε στην εξορία, λέγοντας ότι η ζωή του κινδυνεύει.
Ποια είναι η νέα πρόεδρος
Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ορκωμοσία, η Χασάν δεν έδειξε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από τον Μαγκουφούλι. Η πρόεδρος είπε πως αυτή είναι η πρώτη φορά στην καριέρα της που δεν ορκίζεται ευτυχισμένη, αλλά πενθώντας.
Αναφερόμενη στον προκάτοχό της, είπε ότι «πάντα του άρεσε να διδάσκει» και ότι εκείνος την είχε προετοιμάσει για την αποστολή που έχει μπροστά της, ενώ ζήτησε ενότητα.
«Αυτή είναι η στιγμή να θάψουμε τις διαφορές μας, να δείξουμε αγάπη ο ένας στον άλλον και να κοιτάξουμε μπροστά με σιγουριά. Δεν είναι η ώρα για κατηγορίες, αλλά πρέπει να ενώσουμε τα χέρια και να προχωρήσουμε στη δημιουργία της νέας Τανζανίας την οποία ποθούσε ο πρόεδρος Μαγκουγφούλι», συμπλήρωσε.
Η Χασάν θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του Μαγκουφούλι, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Όταν ο Μαγκουφούλι την επέλεξε ως συνυποψήφιά του το 2015, η Χασάν έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της Τανζανίας.
Ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα σε αυτή τη θέση στην περιοχή, μετά την Σπεσιόζα Ναϊγκάγκα Γουαντίρα, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ουγκάντας από το 1994 έως το 2003.
Γεννημένη στη Ζανζιβάρη το 1960, πήγε στο σχολείο σε μια εποχή που λίγα κορίτσια στην Τανζανία είχαν μια τέτοια ευκαιρία, καθώς οι γονείς πίστευαν ότι ο προορισμός της γυναίκας ήταν να γίνει σύζυγος και νοικοκυρά.
Σπούδασε στατιστική και άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στα Οικονομικά, ενώ το 2005 πήρε μάστερ στην κοινωνική οικονομική ανάπτυξη.
Μπήκε στην πολιτική το 2000 όταν εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ διορίστηκε για πρώτη φορά σε υπουργική θέση το 2014. Η Χασάν είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος στην ανατολική Αφρική. Η Σίλβια Κινίνγκι είχε διατελέσει μεταβατική πρόεδρος στο Μπουρούντι για περίπου τέσσερις μήνες το 1994.
Με πληροφορίες από Associated Press