Το Βιβλίο της Ζούγκλας, οι κοσμαγάπητες ιστορίες του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε περιοδικά το 1893-1894 με την ιστορία του Μόγλη να μεταφέρεται με κάθε τρόπο και μέσο στο θέατρο και τον κινηματογράφο, είναι το θέμα της νέας παραγωγής του Άκραμ Καν που θα ανέβει στο Leicester’s Curve το 2022, με τον Μόγλη να είναι πρόσφυγας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σε ηλικία 10 ετών, ο Άκραμ έπαιξε τον Μόγλη σε μια ινδική χορευτική εκδοχή του βιβλίου της Ζούγκλας. Τώρα, 37 χρόνια αργότερα, ο χορογράφος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επανεξετάσει τις φημισμένες ιστορίες του Κίπλινγκ αντιμετωπίζοντας από μια νέα σκοπιά το έργο του, σημειώνοντας ότι μπορεί ο συγγραφέας να ήταν ρατσιστής και ιμπεριαλιστής, κάτι που δε μπορεί να αγνοηθεί σήμερα, αλλά αυτό δεν μπορεί να υποβιβάσει τον αντίκτυπο και την επίδραση που είχε η ιστορία επάνω του όταν ήταν παιδί.
Όπως χιλιάδες συμπατριώτες του έχουν φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία ως πρόσφυγες, έτσι και ο ήρωας της νέας παραγωγής του Καν είναι πρόσφυγας για το κλίμα που όταν φτάνει στο Λονδίνο από την Ινδία βρίσκει τους δρόμους άδειους με την πόλη να έχει γίνει ζούγκλα.
Ενώ οι πρωτότυπες ιστορίες του Κίπλινγκ δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξουσιάζει τη φύση, ο Άκραμ Καν αντιστρέφει την ιστορία και παρουσιάζει 127 χρόνια αργότερα τις συνέπειες της αλαζονείας του ανθρώπου και το ρόλο του στην καταστροφή του φυσικού κόσμου. Δε διστάζει να συνδέσει την καταστροφή της φύσης με τη σημερινή πανδημία επισημαίνοντας ότι είναι η φύση αυτή που μας δίνει αυτό τον μικροσκοπικό ιό που έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» την ανθρωπότητα. «Δεν ξέρω αν αυτό είναι κατάρα και ευλογία, ταυτόχρονα» λέει.
«Είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτήν τη Γη», λέει ο Καν στον Γκάρντιαν. «Νομίζουμε ότι κατέχουμε τη Γη, αλλά η Γη ήταν εδώ πριν από εμάς και θα είναι και πολύ μετά από εμάς. Το ερώτημα είναι, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα και να επιτρέψουμε, ας πούμε, να αφαιρέσουμε τον καρκίνο - που είμαστε εμείς. Θα παραδοθούμε σε αυτό ή θα βρούμε ένα νέο τρόπο ζωής που θα έχει μεγαλύτερη επίγνωση της φωνής της Γης;»
Η πιο πιεστική ανησυχία του αιώνα κατά τον Καν είναι η κλιματική κρίση. Η κόρη του όπως λέει ο ίδιος τον ρώτησε «κάνετε ένα κομμάτι για την κλιματική αλλαγή, γιατί οδηγείτε αυτοκίνητο ντίζελ;», κάτι που τον προβλημάτισε και τον ώθησε να σχεδιάσει μια πιο ευέλικτη και βιώσιμη παραγωγή με κινούμενα σχέδια και προβολές, προκειμένου να μην έχουν βαριά σκηνικά αλλά και για να δημιουργήσουν έναν οπτικό κόσμο που θα είναι θεαματικός σε παιδιά και μεγάλους. Η Ανούσκα Σανκάρ, η κόρη του Ραβί Σανκάρ θα γράψει ένα νέο τραγούδι για την παράσταση και ο πολυβραβευμένος χορογράφος ελπίζει ότι θα μπορέσει να κάνει μια παράσταση συγκινητική μεταφέροντας ένα απαραίτητο για τους καιρούς μας μήνυμα.