Η Γαλλία ζητά από την Unesco να συμπεριληφθεί η μπαγκέτα στο μητρώο άυλων πολιτιστικών κληρονομιών του ΟΗΕ.
Πέρα από τη λίστα με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, η συγκεκριμένη λίστα στοχεύει στην προστασία των παραδόσεων, των γνώσεων και των δεξιοτήτων, έτσι ώστε να μην χαθούν με την πάροδο του χρόνου.
Περίπου 10 δισεκατομμύρια μπαγκέτες καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, σύμφωνα με το Planetoscope.
Ωστόσο, από το 1970 σχεδόν 20.000 αρτοποιεία έχουν κλείσει, καθώς οι πελάτες επιλέγουν μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ, όπου οι μπαγκέτες συνήθως δεν κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους.
Οι Γάλλοι αρτοποιοί λένε ότι αν η μπαγκέτα συμπεριληφθεί στη λίστα, θα προστατευθεί μια τέχνη, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και θα προστατευθεί η μπαγκέτα από παγκόσμιες απόπειρες αντιγραφής.
«Αυτός ο τίτλος θα παρηγορούσε τους αρτοποιούς και θα ενθάρρυνε την επόμενη γενιά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Mickael Reydellet, ιδιοκτήτης οκτώ αρτοποιείων.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι παραδοσιακές χειροποίητες φραντζόλες στα γαλλικά αρτοποιεία αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από αυτές, που κατασκευάζονται σε μεγάλες γραμμές παραγωγής και πωλούνται έπειτα σε σούπερ μάρκετ.
«Το πρώτο που ζητάμε από ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μια μπαγκέτα από ένα φούρνο», δήλωσε στο Reuters ο Dominique Anract, πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών. «Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύσουμε αυτές τις συνήθειες» πρόσθεσε.
Τα παραδοσιακά επίπεδα ψωμιά από το Ιράν και το Καζακστάν έχουν ήδη μπει στη λίστα της Unesco, μαζί με τη ναπολιτάνικη τέχνη του στροβιλισμού της πίτσας.
Η Unesco θα ανακοινώσει την απόφασή της στα τέλη του 2022.
Η τελευταία λίστα περιελάμβανε το φεστιβάλ των φαναριών στη Νότια Κορέα, το έθιμο της σάουνας στη Φινλανδία και διαγωνισμό κοπής γκαζόν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Με πληροφορίες του BBC/Reuters