Διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες ζητούν 23 ηγέτες- «Θα υπάρξουν κι άλλες, το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε»

Διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες ζητούν 23 ηγέτες- «Θα υπάρξουν κι άλλες, το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο κόσμος χρειάζεται μια διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών, παρόμοια με εκείνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζουν 23 ηγέτες και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε σήμερα οι ηγέτες- ανάμεσά τους η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάσσονται υπέρ μιας διεθνούς συνθήκης για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

 

Την ιδέα για μία τέτοια συνθήκη- που μεταξύ άλλων διασφαλίζει παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά «εργαλεία» για τις πανδημίες- την είχε ρίξει στο «τραπέζι» της G20 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Στο άρθρο τους, οι ηγέτες προειδοποιούν πως μια μελλοντική πανδημία είναι αναπόφευκτη- «το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε» αναφέρουν χαρακτηριστικά- και υπογραμμίζουν πως ο νέος κορωνοϊός αποτελεί μια «σκληρή και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

 

Την πρόταση αυτή στηρίζουν οι ηγέτες των χωρών: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κορέα, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Αλβανία, Νότια Αφρική, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Σερβία, Ινδονησία, Ουκρανία, Τυνησία, Σενεγάλη, Φίτζι, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρουάντα και Κένυα, όπως και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.

 


Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, δεν έχουν ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συνθήκη.

 

Σήμερα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η συνθήκη θα μπορούσε να καλύψει τα κενά που εξέθεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ένα προσχέδιο ψηφίσματος για διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να παρουσιαστεί στις 194 χώρες- μέλη του ΠΟΥ στην ετήσια συνεδρίαση, τον Μάιο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας δεν υπέγραψαν το κοινό άρθρο, αλλά σύμφωνα με τον Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς αντέδρασαν θετικά στην πρόταση. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως όλες οι χώρες θα εκπροσωπηθούν στις συζητήσεις.

 

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη την απειλή»

 

Στο άρθρο, οι ηγέτες χαρακτηρίζουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού τη «μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του ‘40».

 

Επισημαίνουν ότι απαιτείται μια συμφωνία όπως εκείνη έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να οικοδομηθεί η διασυνοριακή συνεργασία πριν από την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας.

 

«Τότε, έπειτα από την καταστροφή δύο Παγκοσμίων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν ένα πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν ξεκάθαροι: να ενωθούν οι χώρες, να διαλυθούν οι πειρασμοί για απομονωτισμό και εθνικισμό και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, κάτι που θα μπορούσαν να πετύχουν μόνο μαζί, σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας: την ειρήνη, την ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια»

 

Η συνθήκη για τις πανδημίες «πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία εντός του διεθνούς συστήματος και με τους κανόνες και τις νόρμες του», τονίζουν.

 


Επίσης, υπογραμμίζουν πως οι χώρες πρέπει τώρα «να είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προβλέψουν, να αποτρέψουν, να ανιχνεύσουν, να αξιολογήσουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε πανδημίες, με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο».

 

Η νέα συνθήκη θα βοηθήσει να δημιουργηθούν καλύτερα συστήματα για την ενημέρωση των πολιτών για πιθανές πανδημίες, ενώ επίσης θα βελτιώσει την ανταλλαγή δεδομένων, όπως και τη διανομή εμβολίων και προστατευτικού εξοπλισμού, επισημαίνουν.

 

«Θα υπάρξουν κι άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις ανάγκης της υγείας. Καμία κυβέρνηση, ή πολυμερής υπηρεσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη αυτή την απειλή. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε», προειδοποιούν οι ηγέτες.

 

«Η πανδημία της Covid-19 είναι μια σκληρή και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς», επισημαίνουν και τονίζουν:

 

«Σε μια εποχή που η Covid-19 εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες και τους διχασμούς μας, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να ενωθούμε ως παγκόσμια κοινότητα, για ειρηνική συνεργασία που θα επεκτείνεται πέρα από αυτή την κρίση».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Διεθνή / Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό των Μαρκ Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς σε καίριες θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την αρχηγία της CIA στην Τουλσι Γκάμπαρντ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM