Κορυφαίος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων.
Ο επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών, Marco Cavaleri, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο», παρότι δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η διασύνδεση θα επιβεβαιωθεί από τον οργανισμό μέσα στις επόμενες ώρες.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνούσε 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca. Στη Γερμανία, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση του AstraZeneca, να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο κάποιας άλλης εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εμβολιασμοί με AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά προς το παρόν και, χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί και αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που είναι πιθανό να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία, είπε πως «φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών (...) Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα.»
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εξετάζει περίπου 42 περιστατικά σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σύνολο 9,2 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 62 περιστατικά. Σε πρόσφατη γνωμοδότησή του, ο ΕΜΑ υπογράμμιζε πάντως πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερκαλύπτουν τους όποιους κινδύνους.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η διοίκηση Μπάιντεν σταμάτησε την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, όπου καταστράφηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson από «ανθρώπινο λάθος». Πλέον, η Johnson & Johnson τέθηκε επικεφαλής του συγκεκριμένου εργοστασίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας που μίλησαν στους New York Times.
Με πληροφορίες από AFP και New York Times