Ο Έλον Μασκ τα κατάφερε: Ένας πίθηκος μόλις έπαιξε videogames «τηλεπαθητικά» με εμφυτεύματα στο εγκέφαλο

Ο Έλον Μασκ τα κατάφερε: Ένας πίθηκος μόλις έπαιξε videogames «τηλεπαθητικά» με εμφυτεύματα στο εγκέφαλο Facebook Twitter
0

Εκτός από τα ηλεκτρικά, αυτο-οδηγούμενα οχήματα και τις μελλοντικές αποικίες στον Άρη, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ εργάζεται εδώ και χρόνια για την νευρωνική σύνδεση ανθρώπων και υπολογιστών και όλα δείχνουν πως βρίσκεται λίγο πιο κοντά στο να τα καταφέρει. 

Χθες, η πολλά υποσχόμενη start up του μεγιστάνα, Neuralink, ανάρτησε βίντεο στο οποίο ένα πίθηκος παίζει με άνεση ένα video game, μετά από χειρουργείο στο οποίο τοποθετήθηκαν ειδικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλό του.  Ο Πέιτζερ, ένας αρσενικός μακάκος με ένα τσιπ σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, παίζει Mind Pong, χρησιμοποιώντας μόνος το μυαλό του. 

Το ζώο είχε εκπαιδευτεί να παίζει το παιχνίδι με τα χέρια του και ένα  joystick, αλλά μετά τα εμφυτεύματα αρκεί να σκεφτεί πως παίζει με το joystick για να δώσει ασύρματα τις εντολές στον υπολογιστή, αντιδρώντας σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, παρότι το χέρι του κινεί το αποσυνδεδεμένο πλέον joystick, στην πραγματικότητα ελέγχει το παιχνίδι κυριολεκτικά και αποκλειστικά με το μυαλό του. 

«Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το το μυαλό του, πιο γρήγορα από κάποιον άλλον που χρησιμοποιεί αντίχειρες», έγραψε ο CEO της Space X και της Tesla στο Twitter. 

Το σύστημα της Neuralink λειτουργεί καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο του πιθήκου, με τη βοήθεια 2.000 εμφυτευμένων ηλεκτροδιών σε περιοχές που ελέγχουν την κίνηση των χεριών του.  «Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ρυθμίζουμε τον αποκωδικοποιητή, δημιουργώντας μαθηματικά μοντέλα για την σχέση μεταξύ των μοτίβων νευρωνικής δραστηριότητας και των διαφορετικών κινήσεων που παράγουν στο joystick».

Η Neuralink με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και συνιδρυτή τον Μασκ, δημιουργήθηκε το 2016 με απώτερο στόχο την δημιουργία ασύρματων τσιπ που θα βοηθούσαν στη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια και τραύματα στη σπονδυλική στήλη, συνδέοντας την ανθρωπότητα με την τεχνητή νοημοσύνη με φυσικό τρόπο. 

Τον Αύγουστο του 2020, ο Μασκ παρουσίασε ένα γουρούνι που είχε επίσης δεχτεί εμφύτευμα εγκεφάλου. Σε πρώτο στάδιο, τα εμφυτεύματα για ανθρώπους ενδέχεται να καταλήγουν κάτω από το αυτί. 

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM