Τα προβλήματα που βιώνουν οι άστεγοι νέοι της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας στη Βρετανία, αποτυπώνει μία νέα έκθεση του φιλανθρωπικού ιδρύματος akt στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεγάλο ποσοστό των νεαρών ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν αντιμετωπίσει κάποια μορφή έλλειψης στέγης τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.
Ννέοι μίλησαν για οικογενειακή κακοποίηση και απόρριψη, διακρίσεις στις υπηρεσίες, τον αντίκτυπο της έλλειψης στέγης και τις συστάσεις τους για πιο ουσιαστικές υπηρεσίες. Από τα ευρήματα της έκθεσης προκύπτει ότι μόνο το 13% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι είχαν την υποστήριξη από γονείς ενώ ήταν άστεγοι.
Παράλληλα, ένας στους έξι (16%) των νέων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αναγκάστηκαν να προβούν σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή τους και κακοποιήθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους, πριν γίνουν άστεγοι. Ο ίδιος αριθμός το είχε βιώσει αυτό με κάποιον σύντροφό του/της.
Σχεδόν το 61% αυτών που απάντησαν, είπαν ότι αισθάνονταν φόβο ή απειλή από την οικογένειά τους πριν γίνουν άστεγοι. Ένας στους πέντε αισθάνθηκε ανάλογα λόγω του σύντροφό του/της. Οι μισοί από τους νέους, ποσοστό δηλαδή 50% δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην οικογένειά τους θα τους οδηγήσει σε εκδίωξη από το σπίτι.
Τα δύο τρίτα (64%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η έλλειψη στέγης τους δυσκόλεψε να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν νέες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών τους. Παράλληλα, σχεδόν το ένα πέμπτο (17%) αισθάνεται ότι έπρεπε να κάνει περιστασιακό σεξ για να βρει κάπου να μείνει.
Από τα ευρήματα της έκθεσης, προκύπτει ακόμα ότι λιγότεροι από τους μισούς, σε ποσοστό του 44% των νέων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γνώριζαν για τις υπηρεσίες στέγασης την τελευταία φορά που έμειναν άστεγοι. Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) από αυτούς, όμως όχι. Ωστόσο, το 35% αυτών είχαν πρόσβαση σε μια υπηρεσία, θυμούνται ότι τους ζητήθηκε να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του φύλου τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Μόλις ένας στους τρεις λέει ότι αισθάνθηκε άνετα να το κάνει.
Τέλος, ποσοστό της τάξης του 59% δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει κάποια μορφής διάκρισης ή παρενόχλησης κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες στέγασης ενώ έμενε στον δρόμο.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση
Με πληροφορίες του akt