Περίπου 200 τόνους γιγάντιων αχιβάδων, που είχαν συλλεχθεί παράνομα, κατάσχεσαν οι αρχές των Φιλιππίνων, ένα φορτίο που η αξία του φτάνει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.
Οικολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχία για το αναπτυσσόμενο παράνομο εμπόριο του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ελεφαντόδοντου, το οποίο έχει γίνει πιο σπάνιο εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πάταξη της διακίνησής του.
Στις Φιλιππίνες υπάρχουν τα περισσότερα είδη γιγάντιων τροπικών αχιβάδων στον κόσμο. Η επιχείρηση της Παρασκευής έγινε στην επαρχία Παλαουάν, που θεωρείται επίκεντρο αυτού του παράνομου εμπορίου.
Το λιμενικό συνέλαβε τέσσερα άτομα, ενώ οι 200 τόνοι ξεπερνούν κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ. Στις αρχές Μαρτίου οι τοπικές αρχές κατάσχεσαν 80 τόνους γιγάντιων αχιβάδων που είχαν συλλεχθεί παράνομα, με αξία 3,3 εκατομμύρια δολάρια.
Η απομάκρυνση των τεράστιων αχιβάδων από το φυσικό περιβάλλον τους είναι ένα έγκλημα σε βάρος των επόμενων γενιών, τόνισε ο Τζόβικ Φαμπέλο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Παλαουάν. «Αυτό έχει μόνιμες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, του οποίου τα οφέλη θα στερηθούν οι μελλοντικές γενιές», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τους οικολόγους, οι γιγάντιες αχιβάδες χρησιμοποιούνται για διάφορα αντικείμενα, από σκουλαρίκια μέχρι πολυελαίους, ελλείψει ελεφαντόδοντου. Η θανάτωση απειλούμενων ειδών τιμωρείται στις Φιλιππίνες με φυλάκιση έως 12 ετών και πρόστιμα που φτάνουν το ένα εκατομμύριο πέσο.
Με πληροφορίες από Guardian