Ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και να φύγουν όλοι οι Παλαιστίνιοι

Ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και να φύγουν όλοι οι Παλαιστίνιοι Facebook Twitter
O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον / Φωτ: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ  προκάλεσε αντιδράσεις την Τρίτη, λέγοντας πως θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», πρόταση που θα μπορούσε να «αλλάξει την ιστορία» κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Βλέπω μια μακροπρόθεσμη θέση ιδιοκτησίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «όλοι με τους οποίους έχω μιλήσει αγαπούν την ιδέα να αποκτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το κομμάτι γης, να το αναπτύξουν και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας με κάτι που θα είναι υπέροχο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την ιδέα οι κάτοικοι της Γάζας, που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τον πόλεμο, να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της ιδέας από το Αμάν, το Κάιρο και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

Ο Τραμπ παραμέρισε τις αντιδράσεις από αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να τις πείσει. «Λένε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο. «Εγώ λέω ότι θα το κάνουν».

Ο Νετανιάχου, που καθόταν στο πλευρό του αμερικανού προέδρου, χαμογέλασε με ικανοποίηση καθώς ο Τραμπ περιέγραφε αρχικά τις ιδέες του. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέσπασε επαίνους από τον Τραμπ. «Μπήκατε αμέσως στο θέμα», είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ. «Βλέπετε πράγματα που οι άλλοι αρνούνται να δουν. Λέτε πράγματα που άλλοι αρνούνται να πουν, και αφού πέσουν τα σαγόνια, οι άνθρωποι ξύνουν το κεφάλι τους και λένε, «ξέρετε, έχει δίκιο»». «Αυτό είναι το είδος της σκέψης που θα αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή και θα φέρει την ειρήνη», πρόσθεσε.

ΟΤραμπ επέμεινε ότι οι Παλαιστίνιοι θα συμφωνήσουν με την ιδέα του. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στη Γάζα. Άκουσα ότι η περιοχή ήταν πολύ άτυχη γι' αυτούς. Ζουν σαν την κόλαση. Η Γάζα δεν είναι ένα μέρος για να ζουν οι άνθρωποι και ο μόνος λόγος που θέλουν να επιστρέψουν, και το πιστεύω ακράδαντα, είναι επειδή δεν έχουν εναλλακτική λύση».

«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ’ αυτή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη «φανταστική» συνάντησή του με τον Νετανιάχου. Παρομοίασε για ακόμη μια φορά τον παλαιστινιακό θύλακα με «εργοτάξιο κατεδάφισης».

«Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», συνέχισε τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν», θα «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί» και να «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακας.

Δεν επεκτάθηκε στο πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, μιλώντας για «μακροπρόθεσμο» σχέδιο. Διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες στην περιοχή «λατρεύουν» την ιδέα, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια ονομαστικά. Διαβεβαίωσε ακόμη πως το σχέδιο θα φέρει «σταθερότητα» στην περιοχή. Δεν πρόκειται για απόφαση που πήρε «ελαφρά», ενώ φαντάστηκε ότι ο θύλακος θα μετατραπεί στην «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής».  Ερωτηθείς πόσους Παλαιστίνιους έχει στο μυαλό του, απάντησε: «όλους» και πρόσθεσε: «Θα πίστευα ότι θα ήταν ενθουσιασμένοι». Πιεζόμενος επανειλημμένα για το αν θα τους ανάγκαζε να φύγουν ακόμη και αν δεν το ήθελαν, ο Τραμπ είπε: «Δεν νομίζω ότι θα μου πουν όχι».

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως το σχέδιό του «θα δημιουργήσει χιλιάδες επί χιλιάδων θέσεων εργασίας» και «θα είναι κάτι για το οποίο η Μέση Ανατολή θα μπορεί να είναι περήφανη». Ερωτηθείς ποιος θα ζήσει εκεί, είπε πως θα γίνει σπίτι για ανθρώπους «από όλο τον κόσμο».

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την ιδέα «αντισυμβατική» και «φρέσκια». Ούτε ο αμερικανός πρόεδρος ούτε ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησαν στην ερώτηση με ποια νομική βάση θα γινόταν κάτι τέτοιο, που θα ανέτρεπε την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά το Μεσανατολικό εδώ και δεκαετίες.

Εμφανώς ευτυχής που του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει πόσο καλή είναι η σχέση τους, μολονότι οι δυο τους είχαν διαφωνίες στο παρελθόν, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Τραμπ, ως τον «καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο». Και οι δυο άνδρες εξάλλου διαβεβαίωσαν πως η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία είναι κάτι που επίκειται.

Θύελλα αντιδράσεων για τον Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και καταδικαστικών δηλώσεων σε διεθνή κλίμακα με την πρότασή του «να καθαριστεί» και «να νοικοκυρευτεί» η Λωρίδα της Γάζας, που συνεπάγεται τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της, «ενάμισι εκατομμυρίου» κατ’ αυτόν, σε «πιο ασφαλείς» και «πιθανόν πιο άνετες» περιοχές, όπως στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο — και οι δυο χώρες απέρριψαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Χθες έκανε παρόμοια σχόλια, τονίζοντας πως οι Παλαιστίνιοι θα φύγουν οριστικά από τη Λωρίδα της Γάζας και θα πάνε σε «ωραία σπίτια» όπου θα μπορούν να είναι «ευτυχισμένοι και να μην δέχονται πυρά, να μη σκοτώνονται». Η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί εναντίον του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τον θύλακα. Αψηφώντας τις αντιδράσεις, ο αμερικανός πρόεδρος αυξάνει την πίεση και διαβεβαιώνει πως εννοεί να δει την ιδέα —που δεν απέχει πολύ από της προθέσεις παρατάξεων της ισραηλινής άκρας δεξιάς— να υλοποιείται.

Την ερχόμενη Τρίτη θα υποδεχθεί τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ στον Λευκό Οίκο. Μίλησε τηλεφωνικά με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προ ημερών.

Ήδη πριν από τις δηλώσεις-σοκ του αμερικανού προέδρου, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατακεραύνωσε χθες βράδυ τις δηλώσεις του για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, στις οποίες βλέπει «συνταγή για να προκληθεί χάος» στην Εγγύς Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να «σεβαστούν τον πόθο του παλαιστινιακού λαού» να ζήσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και να φύγουν όλοι οι Παλαιστίνιοι Facebook Twitter
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (Αριστερά) και του πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ: EPA

Διαπραγματεύσεις για την δεύτερη φάση της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς

Η συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου καταγράφτηκε σε κρίσιμη στιγμή, καθώς ξανάρχισαν οι λεπτές έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ τη 19η Ιανουαρίου.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες «οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση» της «άρχισαν».

Το Ισραήλ από την πλευρά του ανέφερε πως θα στείλει «στα τέλη της εβδομάδας» αντιπροσωπεία στο Κατάρ —το εμιράτο είναι μια από τις τρεις χώρες που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις, οι άλλες δυο είναι η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ — για τις συνομιλίες.

Στην ίδια τη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου επωφελήθηκαν από την κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν στα σπίτια και στη γη τους, αποφασισμένοι να ξαναφτιάξουν ό,τι καταστράφηκε από την αρχή.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι γύρισαν έτσι στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί εξαιρετικά εκτεταμένες καταστροφές.

«Ο Τραμπ κι ο Νετανιάχου πρέπει να καταλάβουν την πραγματικότητα του παλαιστινιακού λαού. Είναι λαός ριζωμένος βαθιά στη γη του, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε», είπε ο Χατέμ Άζαμ, κάτοικος της Ράφας, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρώτος ξένος ηγέτης στον λευκό Οίκο μετά την επιστροφή Τραμπ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία την 20ή Ιανουαρίου — τεκμήριο, αν χρειαζόταν κάποιο, του πόσο στενή είναι η σχέση των δυο χωρών.

Οι δυο ηγέτες ορκίστηκαν επίσης πως θα κάνουν το παν προκειμένου το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό οπλοστάσιο, με τον αμερικανό πρόεδρο να διαμηνύει πως θα ασκήσει «μέγιστη πίεση» στην Τεχεράνη.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς επέτρεψε ως τώρα να αφεθούν ελεύθεροι 18 ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα κάπου 600 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακο υπό πολιορκία. Η δεύτερη φάση στη θεωρία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023. Αφού απελευθερωθούν οι όμηροι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος θα έχουν ακόμη στα χέρια τους κάπου πενήντα ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς.

Συνολικά είχαν απαχθεί 251 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εφόδου της Χαμάς, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.487 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από The Νew York Times και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόβλεψη για σεισμό 7,6 Ριχτέρ και τσουνάμι επτά μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά από γνωστό Τούρκο γεωλόγο

Διεθνή / Πρόβλεψη για σεισμό 7,6 Ριχτέρ και τσουνάμι επτά μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά από γνωστό Τούρκο γεωλόγο

Ο καθηγητής Τζελάλ Σένγκιορ δήλωσε ότι ο αναμενόμενος σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι επτά μέτρων που θα «χτυπούσε» τις δυτικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης
LIFO NEWSROOM
Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Διεθνή / Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Τα τελευταία χρόνια, η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών, με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών μα ελάχιστα σοβαρά επεισόδια έχουν σημειωθεί σε σχολεία - Ποιος ήταν ο δράστης - Η «χειρότερη ένοπλη επίθεση» στην ιστορία της χώρας
LIFO NEWSROOM