Περισσότεροι από 1,44 εκατομμύρια μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με οριστική απόφαση απέλασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 211 Έλληνες υπήκοοι.
Η λίστα αφορά μετανάστες για τους οποίους υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση απέλασης έως τις 24 Νοεμβρίου 2024, αν και πολλοί εξ αυτών δεν βρίσκονται υπό κράτηση.
Παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων, η ICE επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση όλων των μη Αμερικανών πολιτών. Οι βασικοί λόγοι για τις καθυστερήσεις περιλαμβάνουν:
- Αιτήσεις προστασίας από την απέλαση, όπως άσυλο ή προστασία βάσει της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων.
- Έλλειψη συνεργασίας από τις χώρες καταγωγής, που αρνούνται να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους ή καθυστερούν στην έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.
- Εκκρεμότητες σε διοικητικές ή νομικές διαδικασίες που παρατείνουν τη διαμονή κάποιων μεταναστών στις ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τονίζει ότι οι ξένες κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να δεχτούν την επιστροφή των υπηκόων τους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μη συνεργάσιμες» χώρες και κυρώσεις
Η ICE έχει κατατάξει 15 χώρες στη λίστα των «μη συνεργάσιμων» στην εφαρμογή των απελάσεων:
- Μπουτάν, Βιρμανία, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ιράν, Λάος, Πακιστάν, Κίνα, Ρωσία, Σομαλία, Βενεζουέλα.
Παράλληλα, 11 χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ:
- Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Γκαμπόν, Γκάμπια, Ιράκ, Τζαμάικα, Νικαράγουα, Νότιο Σουδάν, Αγία Λουκία, Βιετνάμ.
Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από τις ξένες χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και επιστροφής των υπηκόων τους, διευκολύνοντας τις συνεντεύξεις, την έκδοση εγγράφων και την αποδοχή επιστροφών μέσω προγραμματισμένων εμπορικών ή ναυλωμένων πτήσεων.
Η απόφαση απέλασης για 1,5 εκατομμύριο άτομα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, με άγνωστο ωστόσο τον ρυθμό εφαρμογής της, λόγω των πολλαπλών παραγόντων που επηρεάζουν την υλοποίησή της.