AstraZeneca - Επίσημο: Στάση αναμονής για τον εμβολιασμό εγκύων στην Ελλάδα με εμβόλια ιικού φορέα

Επίσημο: Στάση αναμονής για τον εμβολιασμό εγκύων στην Ελλάδα με εμβόλια ιικού φορέα όπως το AstraZeneca Facebook Twitter
0

Στάση αναμονής στον εμβολιασμό εγκύων με εμβόλια όπως αυτό της AstraZeneca, για το κορωνοϊό, ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕθνικήςΕπιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή, καθιερωμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Δρ. Θεοδωρίδου, δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα για τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα όπως αυτό της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson. Αντίθετα για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με τεχνολογία mRNA είπε πως «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν αρχικά από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στις ΗΠΑ δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσαν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA είναι ασφαλής», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε ότι κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, αλλά σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα εμβόλια mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. 

Ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστική και αισιόδοξη: «Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής, για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική τυπικότητα» να αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», επισήμανε.

Στην Ελλάδα, χορηγούνται δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA ,αυτό της Pfizer/BionTech και αυτό της Moderna. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχεται πλέον η ευελιξία ώστε το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης να μειωθεί από τις 12 εβδομάδες στις 8.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ