Αν και αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της αμερικανικής πρότασης για άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, σήμερα εξέφρασε ανησυχίες παρόμοιες με εκείνες της Γερμανίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο, εξέφρασε ανησυχία για την πρόταση του Λευκού Οίκου και επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία γιατί δεν κάνουν εξαγωγές.
«Ποιο είναι το ζήτημα τώρα; Αυτό δεν αφορά πραγματικά την πνευματική ιδιοκτησία. Μπορείς να δώσεις πνευματική ιδιοκτησία σε εργαστήρια που δεν ξέρουν πώς να παράγουν και δεν θα παράξουν αύριο; Το κύριο ζήτημα για την αλληλεγγύη είναι η διανομή των δόσεων», δήλωσε ο Μακρόν.
«Σήμερα οι Αγγλοσάξονες μπλοκάρουν πολλά από αυτά τα συστατικά και τα εμβόλια. Σήμερα, 100% των εμβολίων που παράγονται στις ΗΠΑ είναι για την αμερικανική αγορά», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση εξαγωγών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, αλλά η Ουάσινγκτον ενεργοποίησε ρύθμιση που αναγκάζει τους παρασκευαστές να εκπληρώσουν πρώτα τα εγχώρια συμβόλαια και μετά τις άλλες παραγγελίες. Εξάλλου και το συμβόλαιο της AstraZeneca με τη βρετανική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις εγχώριες απαιτήσεις.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την αμερικανική πρόταση. Όμως, εντός της ΕΕ υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες.
Ήδη η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την πρόταση, προειδοποιώντας ότι «οι δυνατότητες παραγωγής και οι προδιαγραφές υψηλής ποιότητας και όχι οι πατέντες» είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ενώ μια άρση των πατεντών θα είχε «σοβαρές επιπλοκές».
«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και πρέπει να παραμείνει έτσι στο μέλλον», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση την Πέμπτη.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο. «Δεν έχουμε δει ούτε ένα παράδειγμα στο οποίο οι δυνατότητες περιορίζονται εξαιτίας της προστασίας των πατεντών ή άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», ανέφερε πάντως αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν ίσχυε κάτι τέτοιο… έχουμε ήδη τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε σε αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε.
Κοινή επιστολή από 5 χώρες
Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Βελγίου με κοινή τους επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ τονίζουν πως είναι επείγουσα ανάγκη να εγκριθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη διανομή εμβολίων, σε συνδυασμό με μια δέσμευση των χωρών ότι θα μοιράζονται δόσεις.
«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την ευθύνη μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, όσο συντομότερα το επιτρέψουν οι συνθήκες», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Αν η ΕΕ δεν κάνει αυτό το βήμα «άλλοι θα καλύψουν το κενό και θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια ως γεωπολιτικό εργαλείο», προειδοποιούν. «Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας. Τα εμβόλια έχουν γίνει ζήτημα πολιτικής ασφαλείας και η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει πίσω», υπογραμμίζουν και τονίζουν πως το κλειδί για αυτό είναι να αυξηθούν οι ευρωπαϊκές δυνατότητες παραγωγής.
«Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η ΕΕ πρέπει, μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους μας, να έχει ηγετικό ρόλο στην ένωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και τη διανομή ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων, διασφαλίζοντας ότι η τεχνογνωσία και η τεχνολογία για τα εμβόλια κοινοποιείται προληπτικά», επισημαίνουν ακόμη.
«Κανένας δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι. Αν ο εμβολιασμός γίνει μόνο στις αναπτυγμένες χώρες, η νίκη μας επί του κορωνοϊού θα είναι βραχύβια», προειδοποιούν και σημειώνουν την ταχύτητα με την οποία μεταλλάσσεται ο ιός, δημιουργώντας νέες προκλήσεις.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μπορέσουμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό γρήγορα. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες που έχει ως παγκόσμια δύναμη. Αυτό είναι προς το δικό μας συμφέρον», καταλήγουν.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian