Η Νάνσι Πελόζι ζητά διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου

Η Νάνσι Πελόζι ζητά διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Νάνσι Πελόζι πρότεινε να γίνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας.

 

Η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρότεινε το διπλωματικό μποϊκοτάζ, εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκείνης για τα ζητήματα που αφορούν την Κίνα.

 

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί θα γίνουν στην Κίνα. Η σιωπή σε αυτό το ζήτημα είναι απαράδεκτη. Επιτρέπει τις παραβιάσεις της Κίνας», τόνισε η Πελόζι.

 

Οι τελευταίες τρεις δεκαετίες, συνέχισε, έχουν καταστήσει σαφές ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε λευκή επιταγή στο Πεκίνο με την ελπίδα ότι η συμπεριφορά τους απλά θα αλλάξει. Γιατί αυτό δεν συμβαίνει».

 

 

«Δυστυχώς είμαστε εδώ επειδή η Κίνα συνεχίζει να συνθλίβει όλες τις πολιτικές διαφωνίες», τόνισε και συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση «να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

 

Η Νάνσι Πελόζι παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν είναι δυνατόν να γίνει ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ, επειδή αυτό δεν έχει επιτύχει στο παρελθόν. «Ας μην τιμήσουμε την κινεζική κυβέρνηση με την παρουσία αρχηγών κρατών στην Κίνα», υπογράμμισε.

 

Η παρουσία αρχηγών κρατών στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ μια γενοκτονία συνεχίζεται εγείρει το ερώτημα «Τι ηθική εξουσιοδότηση έχεις για να μιλάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο;», υπογράμμισε η Πελόζι.

 

«Ψέματα και παραπληροφόρηση»

 

Το Πεκίνο, όπως αναμενόταν, επιτέθηκε σφοδρά στην Νάνσι Πελόζι, κατηγορώντας την για ψέματα και παραπληροφόρηση.

 

«Κάποιες δηλώσεις Αμερικανών είναι γεμάτες ψέματα και παραπληροφόρηση. Οι Αμερικανοί πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Ολυμπιακό κίνημα για άθλια πολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν.

 

Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς πολιτικούς «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το λεγόμενο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρόσχημα για να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν την Κίνα».

 

Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το ιστορικό της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη εξάπλωση της ξενοφοβίας, της θεωρίας της υπεροχής της λευκής φυλής, των διακρίσεων ενάντια σε ανθρώπους αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής και της ισλαμοφοβίας».

 

«Οι Ολυμπιακοί αγώνες κουκουλώνουν εγκλήματα»



Στη συνεδρίαση των επιτροπών του Κογκρέσου μίλησαν και ακτιβιστές, που καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Κίνα τη μειονότητα των Ουιγούρων αλλά και την πολιτική καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

 

«Η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων έχει γίνει η αποδεδειγμένη λύση για απολυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να κουκουλώσουν τα εγκλήματά τους, να βελτιώσουν την εικόνα τους διεθνώς και να ενισχύσουν συμμαχίες», τόνισε ο Σάμιουελ Τσου, επικεφαλής της οργάνωσης Hong Kong Democracy Council.

 

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Ομοσπονδία πρέπει να κάνει αυτό που έχει αρνηθεί να πράξει έως τώρα. Να απαγορεύσει στην Κίνα να φιλοξενεί και να συμμετέχει σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις επ’ αόριστον», συμπλήρωσε.

 

«Πώς θα μπορούσαμε να ζητωκραυγάσουμε για τους αγαπημένους μας αθλητές γνωρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Η υποστήριξη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων από την Κίνα δείχνει ότι αρνούμαστε τον πόνο των Ουιγούρων», τόνισε από την πλευρά της η Ραϊχάν Ασάτ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δήλωσε πως ο αδελφός της, Εκπάρ Ασάτ, κρατείται σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

«Το μποϊκοτάζ δεν είναι λύση»

 

Η Σάρα Χίσλαντ, CEO της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ, τάχθηκε ενάντια σε ένα αθλητικό μποϊκοτάζ της διοργάνωσης στο Πεκίνο.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί μετά την πανδημία, υπογράμμισε σε επιστολή της προς τα μέλη του Κογκρέσου.

 

«Ο κόσμος έχει περάσει πάνω από ένα χρόνο απομονωμένος, σε καραντίνα και φοβισμένος. Η παρουσία χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο ενώπιον της Ολυμπιακής φλόγας θα σηματοδοτήσει την ανάδυση του κόσμου από τα προβλήματα του προηγούμενου χρόνου», υπογράμμισε.

 

Η Χίσλαντ χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες για «τη συμπεριφορά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της καταπίεσης των Ουιγούρων». Τόνισε πως και η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι προβληματισμένη για την κατάσταση στην Κίνα.

 

Συμπλήρωσε όμως ότι ένα αθλητικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών και Παραλυμπιακών αγώνων «δεν είναι η λύση για γεωπολιτικά ζητήματα». Επιπλέον, τόνισε πως το μποϊκοτάζ της διοργάνωσης του 1980 και του 1984 αμαύρωσαν την Ολυμπιακή ιστορία και έδειξαν ότι «είναι λάθος να χρησιμοποιείς τους Ολυμπιακούς αγώνες ως πολιτικό εργαλείο».

 

Με πληροφορίες από AFP, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM
Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Διεθνή / Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Πώς οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ κρατούσαν τις συναντήσεις σύντομες και ήλεγχαν την πρόσβαση στον Τζο Μπάιντεν - Η απομόνωση του προέδρου ακόμα και από κορυφαίους υπουργούς και η «παραπλάνηση» για τις δημοσκοπήσεις μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Στα άκρα η κόντρα Πολωνίας – Ουγγαρίας: Η Βαρσοβία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βουδαπέστη

Διεθνή / Στα άκρα η κόντρα Πολωνίας – Ουγγαρίας: Η Βαρσοβία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βουδαπέστη

Η ένταση ξεκίνησε όταν η πολωνική αστυνομία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Μάρτσιν Ρομανόφσκι, αφού απέτυχε να τον εντοπίσει στο εσωτερικό της χώρας
LIFO NEWSROOM