Μητσοτάκης σε FT: Να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία

Μητσοτάκης σε FT: Να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής- σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες- πρέπει «να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους Financial Times.

 

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 


Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο. Αρκετά», τόνισε.

 

Η απόφαση της Λευκορωσίας να υποχρεώσει σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ την πτήση που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η απουσία ενιαίου μετώπου της ΕΕ σε εξωτερικά ζητήματα, σε αυτή την περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

 

Ως ενδεικτικό παράδειγμα μη ενιαίας στάσης της ΕΕ έφερε την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε.

 

Συζήτηση για πιθανές κυρώσεις

 

Στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου Κορυφής προστέθηκε η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μετά την ενέργεια με την πτήση της Ryanair.

 

Αρχικά η Σύνοδος Κορυφής- που ξεκινά απόψε στις 20:00- αφορούσε θέματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την κλιματική αλλαγή, τη Ρωσία και το Brexit. Όμως, χθες ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το «άνευ προηγουμένου περιστατικό» με την πτήση θα συζητηθεί σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

 

Η ΕΕ έχει επιβάλει σταδιακές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο από τον Οκτώβριο του 2020, ως αντίδραση για τις περσινές προεδρικές εκλογές αλλά και τον εκφοβισμό και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.



Στο καθεστώς κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας υπάγονται συνολικά 88 άτομα και 7 οντότητες. Ανάμεσά τους είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο γιος του και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Βίκτορ Λουκασένκο και άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης. Στις 10 Μαΐου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ, που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

 

Η Ρωσία είναι ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής πρώτης ημέρας της Συνόδου. Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει: «Θα έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία. Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της συνεχίστηκαν σε κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, με πιο πρόσφατη τη λεγόμενη “λίστα των μη φιλικών κρατών”. Μια φιλική συζήτηση μεταξύ μας θα μπορούσε να πλαισιωθεί από έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Επιτροπής, μαζί με τις πέντε κατευθυντήριες αρχές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας».

 

Επίσης, στο δείπνο των ηγετών θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας, μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου. «Αυτή η συμφωνία, καθώς και η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της, θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά, προς το συμφέρον μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης και στενής συνεργασίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

 

'Αλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα εξεταστούν εν συντομία είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στα μέσα Ιουνίου. Το θέμα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθεί τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 25 Μαΐου, που ξεκινάει στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής καταδίκη για την «κρατική αεροπειρατία» της Λευκορωσίας - Πιθανές κυρώσεις στη Σύνοδο της ΕΕ

Διεθνή / «Σοκαριστική ενέργεια»: Διεθνής καταδίκη για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας - Πιθανές κυρώσεις από ΕΕ

«Η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η αεροπειρατεία του Λουκασένκο: Οι δυνάμεις της ανελευθερίας έχουν εκτραχυνθεί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η αεροπειρατεία του Λουκασένκο: Οι δυνάμεις της ανελευθερίας έχουν εκτραχυνθεί

Σήμερα: Ο άνθρωπος, το χειρότερο είδος • • • κρατική αεροπειρατεία • • • το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» • • • επιχείρηση Σολομών • • • ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους ιδεών • • • Φίλιπ Ροθ • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM