«Την αναστολή όλων των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου στην θέση "Αετοράχη Νυμφαίου Φλώρινας" και την απομάκρυνση των μηχανημάτων της εταιρίας που βρίσκονται σταματημένα στο δρόμο, 1 χλμ. πριν την είσοδο του οικισμού», αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο στη Φλώρινα.
Το δικαστήριο εξέτασε την αίτηση προσωρινής αναστολής των εργασιών που κατέθεσαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», ο σύλλογος «Απανταχού Νυμφαιοτών» και ο σύλλογος «Φίλων Νυμφαίου».
Παρέμβαση υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής παύσης των εργασιών της εταιρίας στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο, άσκησε με παρέμβασή του και ο Δήμος Αμυνταίου, που με δικό του νομικό παραστάτη ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων του Νυμφαίου.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου 2021, όπου θα εξεταστούν τόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων αλλά και της εταιρίας.
Με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» (που έχει το Καταφύγιο του έξω από το Νυμφαίο) αλλά και η «Καλλιστώ» (υλοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα που αποτελεί υποχρέωση της χώρας και ένα από τα παραδοτέα του έργου LIFE-IP 4 Natura που εκπονεί ο οργάνωση για την διάσωση της άγριας ζωής και της αρκούδας στην Πίνδο), τονίζουν ότι «η αδειοδότηση και έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω Αιολικού πάρκου δεν έχει λάβει υπόψη τις συσωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματατης περιοχής», ότι το έργο στηρίζεται σε «μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008» επισημαίνοντας ότι «13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, συνθήκες και την περιβαλλοντική νομοθεσία».
Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, οι κάτοικοι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο έξω από τον οικισμό για να αποτρέψουν την είσοδο των μηχανημάτων στο δάσος, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, ενώ τα μέλη της επιτροπής τους μίλησαν για «μια πρώτη μικρή νίκη του Νυμφαίου, επί της διάσωσης του δάσους και τη διατήρησης του παρθένου οικοσυστήματος της περιοχής».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ