«Η πιθανότητα στην δεύτερη δόση να πάθεις θρόμβωση ή κάποια επιπλοκή είναι ελάχιστη» διευκρίνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο καθηγητής αναφερόμενος στις πρόσφατες συστάσεις της Επιτροπής για το AstraZeneca στην ηλικιακή κατανομή 30-49, όπου συστήθηκε η χορήγηση mRNA εμβολίου, διευκρίνισε ότι οι πιθανότητες επιπλοκών με το εμβόλιο είναι 1 περιστατικό στις 200 χιλ. παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχει σημειωθεί 1 περιστατικό στις 180 χιλ., ακολουθώντας την παγκόσμια κλίμακα.
Οι πιθανότητες επιπλοκών με την δεύτερη δόση είναι απειροελάχιστες επανέλαβε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ εξήγησε ότι ακόμα και η αντίδραση την πρώτη φορά, στην πρώτη δόση είναι σπάνια.
Αν κάποιος μολυνθεί από κορωνοϊό έχει εξαπλάσιες πιθανότητες να κάνει θρόμβωση από ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca, επιβεβαίωσε ο καθηγητής.
Παράλληλα, είπε πως, από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, που εισήχθησαν με κορωνοϊό, ποσοστό 20 με 25% έχουν εμφανίσει θρόμβωση και όλοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή και κατά τη νοσηλεία και μετά στο σπίτι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο.
Η αντιπηκτική αγωγή χορηγείται συνήθως μαζί με τα φάρμακα, που ονομάζονται χαμηλομοριακές ηπαρίνες, κάποιες ενέσεις που συνήθως χορηγούνται υποδόρια στην κοιλιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η αγωγή αυτή ωστόσο εμφανίζει ως επιπλοκή, με παρόμοιο μηχανισμό με αυτό των εμβολίων, θρομβώσεις και θρομβοκυτοπενία σε ποσοστό εμφάνισης 1 στα 1.000 και όχι στις 200.000, όπως είπε χαρακτηριστικά.