Υπάρχουν 40% πιθανότητες η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός έτους να υπερβεί ως το 2025 το όριο του 1,5 βαθμού πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, στόχο που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.
Λόγω των κλιματικών αλλαγών, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ: το 2020 καταχωρίσθηκε ως εκ τούτου στην ίδια πλευρά με το 2016 στις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με μέση θερμοκρασία 1,25 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ωστόσο η συμφωνία του Παρισιού, που συνήφθη το 2015, ορίζει ως στόχο να «συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, συνεχίζοντας τη δράση που έχει αναληφθεί για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, (κάτι το οποίο) θα περιόριζε αισθητά τους κινδύνους και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών».
Όμως οι πιθανότητες αυτό το τελευταίο όριο να ξεπεραστεί για τουλάχιστον μια ημερολογιακή χρονιά αυξάνονται διαρκώς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
«Είναι πιθανόν κατά 40% η ετήσια μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να είναι προσωρινά ανώτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον μία από τις πέντε επόμενες χρονιές, και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με τον χρόνο», υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας κατά την παρουσίαση του «ενημερωτικού δελτίου για τις ετήσιες δεκαετείς προβλέψεις για το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα».
Εξάλλου «υπάρχει 90% πιθανότητα τουλάχιστον μια χρονιά μεταξύ του 2021 και του 2025 να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και να ρίξει έτσι από τον θρόνο του το 2016».
Ακόμη κι αν η υπέρβαση του ορίου αυτού θα είναι μόνον προσωρινή, «η μελέτη αυτή δείχνει με μεγάλη επιστημονική αξιοπιστία ότι πλησιάζουμε με μετρήσιμο και αναπόφευκτο τρόπο το κατώτερο όριο της συμφωνίας του Παρισιού», υπογραμμίζει στην παρουσίαση αυτή ο Πετέρι Τάαλας, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Επίσης προειδοποιεί για τις συνέπειες, καθώς «η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε αυξημένο λιώσιμο των πάγων, σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια αύξηση των κυμάτων ζέστης και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως και σε πιο σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη».
Άλλοι ειδικοί υπογράμμισαν ότι η υπέρβαση προσωρινά του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, όπως ο Γιούρι Ρόγκελ του Imperial College του Λονδίνου.
«Ωστόσο αυτή είναι παρά ταύτα μια πολύ κακή είδηση», υπογράμμισε. «Αυτό μας λέει για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειες απέναντι στις κλιματικές αλλαγές είναι μέχρι σήμερα εντελώς ανεπαρκείς και ότι θα πρέπει επειγόντως να μειώσουμε στο μηδέν τις εκπομπές (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση» του πλανήτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP