Ακραία άνοδος θερμοκρασίας στον Βόρειο Πόλο – Πάνω από 20°C πάνω από τον μέσο όρο

Ακραία άνοδος θερμοκρασίας στον Βόρειο Πόλο – Πάνω από 20°C πάνω από τον μέσο όρο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο εκτοξεύθηκε πάνω από 20°C υψηλότερα από τον μέσο όρο την Κυριακή, ξεπερνώντας το όριο τήξης του πάγου. Σύμφωνα με μετρήσεις από ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, το Σάββατο οι θερμοκρασίες βόρεια του Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας ήταν 18°C υψηλότερες από τον μέσο όρο 1991-2020, αγγίζοντας σχεδόν τους 0°C. Την Κυριακή, η απόκλιση έφτασε και ξεπέρασε τους 20°C.

Ο μετεωρολόγος Mika Rantanen από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε το φαινόμενο «ακραία χειμερινή θέρμανση», επισημαίνοντας ότι ανήκει στα πιο έντονα καταγεγραμμένα γεγονότα στην Αρκτική. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων έχει ήδη αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,3°C από την προ-βιομηχανική εποχή, αλλά οι πόλοι θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα λόγω της τήξης του αντανακλαστικού θαλάσσιου πάγου.

Ο Julien Nicolas από την υπηρεσία Copernicus Climate Change Service εξήγησε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό πάνω από την Ισλανδία, το οποίο διοχέτευσε θερμό αέρα προς τον Βόρειο Πόλο. Παράλληλα, η ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία των θαλασσών στον βορειοανατολικό Ατλαντικό συνέβαλε στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού.

Παρόμοιο φαινόμενο είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2018, με επιστήμονες να επισημαίνουν ότι τέτοια περιστατικά είναι σπάνια, αλλά ο ακριβής ρυθμός εμφάνισής τους απαιτεί περαιτέρω ανάλυση.

Ανησυχία για την τήξη των πάγων

Δεδομένα από ερευνητική σημαδούρα στην Αρκτική κατέγραψαν θερμοκρασία 0,5°C την Κυριακή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των κλιματολόγων. Σύμφωνα με τον Dirk Notz, καθηγητή κλιματικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από το μηδέν προκαλεί άμεση τήξη πάγων, επιταχύνοντας τη συρρίκνωση της αρκτικής κάλυψης.

Μελέτη που συνυπέγραψε ο Notz το 2023 προειδοποιεί ότι ακόμη και με ριζικές μειώσεις των εκπομπών ρύπων, η Αρκτική θα χάσει εντελώς τον θαλάσσιο πάγο της το καλοκαίρι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

«Αυτό θα είναι πιθανώς το πρώτο τοπίο που θα εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη βαθιά ανθρωπογενή επίδραση στη γεωγραφία του πλανήτη.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM