Από τον Ρότζερ Γουότερς μέχρι την Μπέλα Χαντίντ: Διάσημοι ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης

Από τον Ρότζερ Γουότερς μέχρι την Μπέλα Χαντίντ, διάσημοι ακτιβιστές που τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού Facebook Twitter
Κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση της υπέρ της Παλαιστίνης, το γνωστό μοντέλο Μπέλα Χαντίντ βρέθηκε ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές της Αμερικής για το Παλαιστινιακό.
0

«Η Παλαιστίνη θα ζήσει. Η Παλαιστίνη θα νικήσει» ήταν ένα από τα συνθήματα που ηχούσαν στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους.

Την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Παλαιστίνης εκφράζουν εδώ και πολλά χρόνια μέσα από ακτιβιστικές δράσεις και αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες. 

Μπέλα Χαντίντ

Κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση της υπέρ της Παλαιστίνης, το γνωστό μοντέλο Μπέλα Χαντίντ βρέθηκε ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές της Αμερικής για το Παλαιστινιακό. Έχοντας καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της, Mohamed Hadid, από την Παλαιστίνη, το μοντέλο συμμετείχε στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη φορώντας την παλαιστινιακή μαντίλα και κυματίζοντας τη σημαία της Παλαιστίνης.

Ταυτόχρονα, στον λογαριασμό της στο Instagram ανάρτησε μια φωτογραφία που τη δείχνει να διαδηλώνει για την ελευθερία της Παλαιστίνης πριν από τέσσερα χρόνια, γράφοντας πως είναι στο πλευρό των αδερφών της, Παλαιστινίων, θα τους προστατεύει και θα τους υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί. «Σας βλέπω. Σας ακούω. Κλαίω για εσάς. Πονάω για εσάς» έγραψε.

Λίγες ώρες αργότερα, ανήρτησε μια γαμήλια φωτογραφία των παππούδων της, αλλά και μία φωτογραφία του Παλαιστίνιου πατέρα της ως παιδιού, συντροφιά με τα επτά αδέλφια του και τη μητέρα του. Στη λεζάντα της ανάρτησης εξήγησε πως τα μέλη της οικογένειάς της εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη το 1948. Πολλές οικογένειες Παλαιστινίων είχαν μείνει άστεγες όταν τους έδιωξαν από τα προγονικά τους σπίτια στη Χάιφα και τη Γιάφα το 1948. Τα μέλη της οικογένειας της Μπέλα, όπως αναφέρει, πήγαν ως πρόσφυγες στη Συρία, τον Λίβανο και την Τυνησία.

Συμπλήρωσε την ανάρτησή της γράφοντας «Αγαπώ την οικογένειά μου, αγαπώ την κληρονομιά μου, αγαπώ την Παλαιστίνη. Δεν θα σβήσουν ποτέ την ιστορία μας. Η ιστορία είναι ιστορία».

Το 2020 ξανά, μέσα από στόρι της στο Instagram, αναδημοσίευσε μια φωτογραφία του αμερικανικού διαβατηρίου του πατέρα της που έδειχνε ως τόπο καταγωγής την Παλαιστίνη. Το Instagram, ωστόσο, κατέβασε την φωτογραφία κάνοντας την Μπέλα Χαντίντ να δημοσιεύσει ένα ξεχωριστό στόρι στο οποίο αναρωτήθηκε: «Δεν μας επιτρέπεται να είμαστε Παλαιστίνιοι στο Instagram; Αυτό για μένα είναι bullying». Συμπλήρωσε πως «δεν μπορείς να σβήσεις την ιστορία με το να φιμώνεις ανθρώπους. Δεν λειτουργεί έτσι».

Ρότζερ Γουότερς

O θρυλικός  Άγγλος μουσικός Ρότζερ Γουότερς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd, που έμεινε με το συγκρότημα από το 1965 έως το 1985 με πολύ μεγάλη επιτυχία, δεν φοβάται να πάρει θέση υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Ο μουσικός είναι ενεργό μέλος του BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) το οποίο αποτελεί διεθνές κίνημα που προωθεί μποϊκοτάζ και οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, από το 2011 έχει ζητήσει συστηματικά ένα πολιτιστικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, προτρέποντας καλλιτέχνες να μην εμφανίζονται εκεί.

O μουσικός συχνά υποστηρίζει πώς οι άνθρωποι στη Δύση καθοδηγούνται για να πιστέψουν ότι το Ισραήλ δεν είναι κράτος απαρτχάιντ και για τον λόγο αυτό δάνεισε τη φωνή του στο ντοκιμαντέρ Occupation of the American Mind το 2016, που αφορούσε την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τις επανειλημμένες εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας και την αντίδραση που προκλήθηκε ενάντια στις ισραηλινές πολιτικές σχεδόν παντού στον κόσμο.

Ο Ρότζερ Γουότερς δήλωσε σε συνέντευξη του πως το ντοκιμαντέρ αποτελεί  ένα από τα καλύτερα εργαλεία ακτιβισμού και είναι πολύ χαρούμενος που συμμετείχε σε αυτό επειδή «αφηγείται πολύ προσεκτικά την ιστορία του πώς εξαπατήθηκε το αμερικανικό κοινό, από το 1947».

Το 2018 και σε συνεργασία με το συγκρότημα Trio Joubran που παίζει ήχους παλαιστινιακής παραδοσιακής μουσικής, δημιούργησαν το Supremacy, ένα «σκοτεινό» βίντεο απαγγελίας ενός ποιήματος του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, που είναι η  απάντηση ενός Ινδιάνου προς τον λευκό κατακτητή. Στο βίντεο εκείνο ο Ρότζερ Γουότερς απαγγέλλει τους στίχους απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο ήχος από το ούτι σε ταξιδεύει νοερά στην Παλαιστίνη.   

Στα κοινωνικά δίκτυα και με κάθε του εμφάνιση προσπαθεί πάντα να ενημερώνει για το ζήτημα της Παλαιστίνης. Με βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος απαρτχάιντ και κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ. Όπως ανέφερε, «ο Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ σε οτιδήποτε».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή Let's Talk it Over με οικοδεσπότη τον Frank Barat, ο Γουότερς υποστήριξε πως ο δυτικός κόσμος δεν καταδικάζει τις φρικαλεότητες του Ισραήλ, επειδή φέρει ένα τεράστιο βάρος ενοχής, με προφανή αναφορά στο Ολοκαύτωμα.

Άλις Γουόκερ

H βραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας Άλις Γουόκερ, γνωστή για την ακτιβιστική  ης δράση σε θέματα περιβαλλοντικά, φεμινιστικά, πολιτικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετείχε στην επιχείρηση «Freedom Flotilla II», μια νηοπομπή που είχε οργανωθεί από 22 ΜΚΟ και σκοπός της ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και ταξιδεύοντας στη Γάζα στις 5 Ιουλίου του 2011, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. 

Από τον Ρότζερ Γουότερς μέχρι την Μπέλα Χαντίντ, διάσημοι ακτιβιστές που τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού Facebook Twitter
Η Άλις Γουόκερ συμμετείχε στην επιχείρηση «Freedom Flotilla II» το 2011.

Τι την οδήγησε να αναλάβει δράση για τη βοήθεια της Παλαιστίνης και να συμμετάσχει στο Flotilla mission; Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της, «το 2009, ήμουν στη Γάζα, αμέσως μετά την επιχείρηση Cast Lead, και είδα την απίστευτη ζημιά και καταστροφή. Είδα ότι τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία είχαν βομβαρδιστεί. Κάθισα ένα πρωινό στα ερείπια του αμερικανικού σχολείου και ήταν τόσο οδυνηρό γιατί εμείς ως Αμερικανοί πληρώνουμε τόσους πολλούς φόρους για αυτό το είδος όπλων που χρησιμοποιήθηκαν».

Στις 6-7 Οκτωβρίου 2012 συμμετείχε επίσης στην επιτροπή του δικαστηρίου Ράσελ για την Παλαιστίνη στη Νέα Υόρκη. Το Δικαστήριο Ράσελ για την Παλαιστίνη ξεκίνησε το 2009, έπειτα από την επίθεση από το Ισραήλ στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι, και έκτοτε λειτουργεί για να φέρνει σε επαφή νομικούς εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, ακτιβιστές και άλλους ανθρώπους που θα εκθέτουν την πραγματικότητα της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών. 

Δηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν κι άλλοι. Το διάσημο μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ, αδερφή της Μπέλα, διαμαρτυρήθηκε ότι τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δεν έχουν την ίδια σημασία όπως άλλα δικαιώματα που υπερασπίζονται ακτιβιστές. Η τραγουδίστρια Dua Lipa δημοσίευσε stories στο Instagram με το hashtag #SaveSheikhJarrah, μαζί με έργα τέχνης από τους σχεδιαστές Mothanna Hussein και Hadi Alaeddin, ενώ την υποστήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης έδειξαν και οι ποδοσφαιριστές της Λέστερ μετά τη νίκη τους επί της Τσέλσι στις 15 Μαΐου. Ο 23χρονος Χαμζά Τσαουντρί και ο 20χρονος Γουέσλι Φοφανά κράτησαν τη σημαία της Παλαιστίνης μετά τη νίκη της ομάδας τους.

Από τον Ρότζερ Γουότερς μέχρι την Μπέλα Χαντίντ, διάσημοι ακτιβιστές που τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού Facebook Twitter
Ο 23χρονος Χαμζά Τσαουντρί με τη σημαία της Παλαιστίνης.
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους»

Διεθνή / «Είναι ωραία και στη δική σας χώρα»: Στη Γερμανία, το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες

Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα AfD μοίρασε σε 30.000 μετανάστες ψεύτικα αεροπορικά εισιτήρια με ημερομηνία αποχώρησης από τη Γερμανία την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοιαισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Τι λένε οι Ευρωπαίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους - Τι εκμυστηρεύονται συνεργάτες του Τραμπ - Ο στόχος για λύση του γόρδιου δεσμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προέδρου των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM