Ερντογάν: Το 2021 θα είναι ήσυχη χρονιά για τα ελληνοτουρκικά - Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές

Ερντογάν: «Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές με την Ελλάδα» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

«Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόσθεσε ο Ερντογάν, που συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Άγκυρα και η Αθήνα διαφωνούν για πολλά ζητήματα εδώ και χρόνια, από συγκρουόμενους ισχυρισμούς για την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου έως τον εναέριο χώρο και τη μετανάστευση, σχολιάζει σχετικά το Reuters. 

Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά στην αντιπαράθεση πέρυσι, βλάπτοντας τους δεσμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας, συνεχίζει το πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr έκαναν λόγο για συνάντηση των δύο ηγετών, που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σχολιάζοντας ότι «έσπασε ο πάγος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι το 2021 δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020, ενώ συμφωνήθηκε η προώθηση θετικής ατζέντας, με «κορμό» τα 25 σημεία της συμφωνίας του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Για τις διμερείς σχέσεις, η βελτίωση θα γίνει βήμα- βήμα καθώς παραμένουν μεγάλες διαφορές, με πρώτο το ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ελληνική θέση είναι ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία, με την Αθήνα να θεωρεί πως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας θα ήταν να υποδεχθεί πίσω τους 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και κράτησε περίπου 50 λεπτά. Στα πρώτα λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες και φωτογραφήθηκαν, αλλά η συζήτησή τους έγινε πίσω από κλειστές πόρτες.

Με πληροφορίες του Reuters/Anadolu/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM