Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κηρύσσει νέο πόλεμο - Η K-pop κουλτούρα είναι «μοχθηρός καρκίνος»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κηρύσσει νέο πόλεμο - Η K-pop κουλτούρα είναι «μοχθηρός καρκίνος» Facebook Twitter
Getty Images
0

Μουσική και ταινίες της Νότιας Κορέας κερδίζουν τις καρδιές των νεαρών Βορειοκορεάτων. Η επιρροή τους αντιμετωπίζεται ως απειλή για την επίδραση του Κιμ Γιονγκ Ουν στην κοινωνία.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δε, σύμφωνα με τους  NYT, χαρακτήρισε την K-pop μουσική ως «μοχθηρό καρκίνο» που καταστρέφει τη «ενδυμασία, τα χτενίσματα, τις ομιλίες, τις συμπεριφορές των νέων Βορειοκορεατών».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας προειδοποίησαν ότι αν αφεθεί ανεξέλεγκτο το φαινόμενο, θα μπορούσε να κάνει τη Βόρεια Κορέα να «καταρρεύσει σαν ένα υγρό τείχος».

Αφού κέρδισε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, η ποπ κουλτούρα της Νότιας Κορέας μπήκε και στα τελευταία σύνορα: τη Βόρεια Κορέα, όπου η αυξανόμενη επιρροή της, ώθησε τον ηγέτη του ολοκληρωτικού καθεστώτος να κηρύξει έναν νέο πολιτικό πόλεμο. Αλλά ακόμη και ένας δικτάτορας μπορεί να έχει πρόβλημα να συγκρατήσει την πολιτιστική αυτή παλίρροια, σημειώνουν οι NYT.

Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν δεν έχει περάσει καμία μέρα χωρίς τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην εναντιώνονται σε «αντισοσιαλιστικές» επιρροές που εξαπλώνονται στη χώρα του, ειδικά σε ότι αφορά σε ταινίες της Νότιας Κορέας και βίντεο της K-pop μουσικής.

Στο πλαίσιο μιας πανικοβλημένης προσπάθειας να επαναβεβαιώσει τον έλεγχο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την κυβέρνησή του να εξαλείψει την πολιτιστική εισβολή.

Η λογοκρισία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εκνευριστικό ξέσπασμα του δικτάτορα. Έρχεται σε μια εποχή που η οικονομία του Βορρά κατακλύζεται και η διπλωματία της με τη Δύση έχει σταματήσει, αφήνοντας τους νέους της χώρας πιο  δεκτικούς στην εξωτερική επιρροή και προκαλώντας την αυστηρή δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν στην κοινωνία της Βόρειας Κορέας.


«Οι νέοι Βορειοκορεάτες πιστεύουν ότι δεν οφείλουν τίποτα στον Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Jung Gwang-il, ένας αποστάτης από τον Βορρά που διαχειρίζεται ένα δίκτυο που λανσάρει το K-pop στη Βόρεια Κορέα.

«Πρέπει να επαναβεβαιώσει τον ιδεολογικό του έλεγχο στους νέους εάν δεν θέλει να χάσει τα θεμέλια για το μέλλον της δυναστείας της οικογένειάς του».

Η οικογένεια του Κιμ κυβερνά τον Βορρά επί τρεις γενιές. Η κρατική προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας είχε περιγράψει από καιρό τη Νότια Κορέα ως ζωντανή κόλαση που σέρνεται σαν ζητιάνος.

Μέσα από την K-pop κουλτούρα, για πρώτη φορά λαθραία σε κασέτες και CD, νέοι Βορειοκορεάτες έμαθαν ότι ενώ αυτοί αγωνίζονταν να βρουν φαγητό κατά τη διάρκεια ενός λιμού, που έπληττε τη χώρα, οι άνθρωποι στο Νότο έκαναν δίαιτα για να χάσουν βάρος.

Η ψυχαγωγία από τη Νότια Κορέα έγινε λαθραία με φλασάκια από την Κίνα, που κλέβουν τις καρδιές των νεαρών Βορειοκορεατών, οι οποίοι παρακολουθούν πίσω από κλειστές πόρτες, σχολιάζουν οι NYT.

Η παρουσία της έγινε τόσο ανησυχητική, που η Βόρεια Κορέα θέσπισε νέο νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο για την αντιμετώπισή της.

Ο νόμος επιβάλλει πέντε έως 15 χρόνια σε στρατόπεδα εργασίας για άτομα που παρακολουθούν ή κατέχουν κάποιας μορφής ψυχαγωγία από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Σεούλ, που ενημερώθηκαν από κυβερνητικά στελέχη πληροφοριών και εσωτερικά έγγραφα της Βόρειας Κορέας, τα οποία πέρασαν λαθραία στην κατοχή της Daily NK, έναν ιστότοπο που εδρεύει στη Σεούλ.

Η προηγούμενη μέγιστη τιμωρία για τέτοια εγκλήματα ήταν πέντε χρόνια σκληρής εργασίας.

Εκείνοι που βάζουν υλικό στα χέρια των Βορειοκορεατών έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη πιο αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής.

Ο νέος νόμος απαιτεί επίσης έως και δύο χρόνια σκληρής εργασίας για όσους «μιλούν, γράφουν ή τραγουδούν σε στυλ της Νότιας Κορέας».

Ο νόμος επιβλήθηκε έπειτα από μήνες νέων εντολών από τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως προειδοποίηση για εξωτερική επιρροή.

Τον Φεβρουάριο, διέταξε όλες τις επαρχίες, τις πόλεις και τις κομητείες να εξαλείψουν τις αυξανόμενες καπιταλιστικές τάσεις.

Τον Απρίλιο, προειδοποίησε ότι «μια σοβαρή αλλαγή» έλαβε χώρα στην «ιδεολογική και διανοητική κατάσταση» των νέων Βορειοκορεατών.

Και τον περασμένο μήνα, η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα «καταρρεύσει» εάν πολλαπλασιαστούν τέτοιες επιρροές.

«Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η πολιτιστική εισβολή από τη Νότια Κορέα έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό επίπεδο», δήλωσε ο Jiro Ishimaru, επικεφαλής εκδότης της Asia Press International, ενός ιστότοπου στην Ιαπωνία που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα.

«Αν αυτό δεν μπορέσει να το ελέγξει, φοβάται ότι ο λαός του μπορεί να αρχίσει να βλέπει τον Νότο ως μια εναλλακτική Κορέα που θα αντικαταστήσει τον Βορρά», πρόσθεσε.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα χαρακτηρίζοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στα γραπτά μηνύματα, με επιρροές από τη Νότια Κορέα, ως «διεστραμμένη».

Οι οικογένειες εκείνων που πιάνονται να «μιμούνται τις μαριονέτες» από το Νότο στις καθημερινές συνομιλίες τους ή να στέλνουν γραπτά μηνύματα θα μπορούσαν να συλληφθούν και να αποβληθούν από τις πόλεις ως προειδοποίηση, αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα επιτίθεται σε μια «ιδεολογική και πολιτιστική εισβολή». Όλα τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις είναι προγραμματισμένα και προβάλλουν μόνο κρατικά ελεγχόμενες εκπομπές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμποδίζει τους πολίτες της να χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Οι πειθαρχικές ομάδες περιπολούν στους δρόμους, σταματώντας τους άντρες με μακριά μαλλιά και τις γυναίκες με φούστες που θεωρούνται πολύ κοντές ή παντελόνια που θεωρούνται πολύ στενά.

Ενώ η μόνη διαθέσιμη βαφή μαλλιών είναι η μαύρη, σύμφωνα με τη Ρωσική Πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ.

«Στην τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, όλα αφορούσαν το κόμμα και τον ηγέτη. Ποτέ δεν είδαμε μια τόσο φυσική εμφάνιση ανθρώπινων συναισθημάτων όπως ένας άντρας και μια γυναίκα να φιλιούνται» λένε οι μαρτυρίες.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ειρήνης και Ενοποίησης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, μεταξύ 116 ατόμων που εγκατέλειψαν τη Βόρεια Κορέα το 2018 ή το 2019, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι «παρακολουθούσαν συχνά» ψυχαγωγία της Νότιας Κορέας ενώ βρισκόταν στο Βορρά.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εμφανιστεί κάποτε πιο ευέλικτος απέναντι στον εξωτερικό πολιτισμό. Το 2012, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση κάνοντας thumbs up σε μια ομάδα κοριτσιών σε μίνι φούστες που έπαιζαν το θεματικό τραγούδι από το «Rocky».

Ειδικά καταστήματα με την άδεια της κυβέρνησης στην Πιονγκγιάνγκ πούλησαν αγαπημένες ταινίες της Disney όπως «Ο βασιλιάς των Λιονταριών» και η «Σταχτοπούτα». Τα εστιατόρια έδειχναν ξένες ταινίες, συναυλίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ανέφερε η Ρωσική Πρεσβεία το 2017.

Αλλά η εμπιστοσύνη του Κιμ Γιονγκ Ουν εξασθένησε μετά την διπλωματική του επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς την άρση επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Έκτοτε ορκίστηκε να οδηγήσει τη χώρα του σε περιορισμούς, δημιουργώντας μια «αυτόνομη οικονομία» που εξαρτάται λιγότερο από το εμπόριο με τον έξω κόσμο. Στη συνέχεια, ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, βαθαίνοντας το οικονομικό χάσμα του Βορρά.

«Η οικονομική κατάσταση του Βορρά είναι η χειρότερη από τότε που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μια δεκαετία», δήλωσε ο κ. Ishimaru.

«Εάν οι άνθρωποι πεινούν, τα ποσοστά εγκληματικότητας θα μπορούσαν να αυξηθούν. Πρέπει να εντείνει τον έλεγχο, προκειμένου να μπορέσει να αποτρέψει την κοινωνική αναταραχή».

Η Βόρεια Κορέα έχει καταφύγει σε τακτικές όπου ζητά από πολίτες της να ενημερώνουν σχετικά με άλλους που παρακολουθούν ταινίες από την Νότια Κορέα, σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει η Daily NK.

Ωστόσο, «Το φαινόμενο της διανομής προπαγανδιστικών δημοσιευμάτων δεν εξαφανίζεται, αλλά συνεχίζεται».

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ