Η Μαρίν Λεπέν αποκλείεται από την πολιτική με δικαστική απόφαση μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.
Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές και να θέσει την υποψηφιότητά της για την προεδρεία.
Ο δικαστής δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τη διάρκεια της απαγόρευσης που τίθεται σε ισχύ για την ακροδεξιά πολιτικό. Εάν η προσωρινή απαγόρευση είναι μικρότερη των 18 μηνών, θα μπορεί ακόμη να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027. «Η Λεπέν έφυγε από το δικαστήριο απογοητευμένη χωρίς να περιμένει να ακούσει τις λεπτομέρειες της ποινής της. Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (RN) και δεκάδες συνεργάτες του κόμματος κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ για την πληρωμή προσωπικού του κόμματος νωρίτερα σήμερα το πρωί» σχολιάζουν τα γαλλικά μέσα.
Η δικαστής Μπενεντίκτ ντε Περτούις, ανακοινώνοντας την απόφαση, επισήμανε: «Αποδείχθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι εργάζονταν αποκλειστικά για τις ανάγκες του κόμματος και όχι για την άσκηση καθηκόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται για διοικητικά λάθη, αλλά για υπεξαίρεση στο πλαίσιο συστήματος που στήθηκε για τη μείωση του κόστους του κόμματος».
Παρότι η ακριβής διάρκεια του αποκλεισμού από τα δημόσια αξιώματα δεν διευκρινίστηκε, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της Εισαγγελίας για άμεση ενεργοποίηση του αποκλεισμού. Οι εισαγγελείς ζητούσαν πενταετή ποινή απαγόρευσης πολιτικής δραστηριότητας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Λεπέν ήταν ότι το δικαστήριο μπορεί να την κηρύξει μη επιλέξιμη για το αξίωμα, εμποδίζοντάς την να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027 - ένα σενάριο που η ίδια είχε περιγράψει ως "πολιτικό θάνατο".
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης
Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2004-2016, κατά την οποία η Λεπέν και συνολικά 24 στελέχη του κόμματος φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα ποσά αυτά, τα οποία προορίζονταν για την κάλυψη εξόδων ευρωβουλευτών, χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή προσωπικού του κόμματος στη Γαλλία, γεγονός που συνιστά παράνομη χρήση ευρωπαϊκών πόρων.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παρατυπία, υποστηρίζοντας ότι οι πληρωμές αφορούσαν κανονικές εργασίες υπαλλήλων του κόμματος που παρείχαν υποστήριξη στους ευρωβουλευτές. Ωστόσο, μετά από εννιά εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση.
Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να επιβληθεί άμεση πενταετής απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στη Μαρίν Λεπέν, γεγονός που, αν τελικά εφαρμοστεί, ενδέχεται να της στερήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του 2027, τις οποίες η ίδια έχει δηλώσει πως θα είναι η τελευταία της πολιτική διεκδίκηση για την κορυφή του γαλλικού κράτους.