Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην πρώτη παράδοση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμφωνίας που ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό και προκαλεί ήδη την οργή του Πεκίνου.
Η παράδοση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2025 στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στη Νότια Καρολίνα, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά, όπως επιβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Γουίλιαμ Τίμονς.
Η Ταϊβάν, η οποία αυτοδιοικείται αλλά τελεί υπό τη συνεχή απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την Κίνα, είχε αιτηθεί από το 2019 την αγορά 66 μαχητικών F-16C/D Block 70, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η παράδοση των υπόλοιπων αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.
Τα F-16 Block 70 – γνωστά και ως F-16V – διαθέτουν κινητήρες με ώση 29.000 λιβρών και προηγμένο ραντάρ τύπου APG-83, που παρέχει δυνατότητες στόχευσης παντός καιρού παρόμοιες με εκείνες πέμπτης γενιάς αεροσκαφών. Είναι σημαντικά πιο ισχυρά από τα αναβαθμισμένα F-16A/B που χρησιμοποιεί σήμερα η Ταϊβάν, τα οποία διαθέτουν κινητήρες με 23.000 λίβρες ώση.
Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της. Αν και δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη ανακοίνωση από τα υπουργεία Άμυνας ή Εξωτερικών της Κίνας, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Λιου Πενγκιού είχε δηλώσει προ εβδομάδων:
«Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας και τον πυρήνα των ζωτικών μας συμφερόντων. Καμία εξωτερική ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή».
Η Κίνα έχει εντείνει την αεροπορική και ναυτική της δραστηριότητα γύρω από το νησί, στέλνοντας ακόμα και μαχητικά πέμπτης γενιάς J-36 κοντά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.
Η προμήθεια των μαχητικών F-16 εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, υπό τη διοίκηση Τραμπ. Ο Έλμπριτζ Κόλμπι, υποψήφιος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έχει ζητήσει από την Ταϊβάν να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες έως και στο 10% του ΑΕΠ της.
Σε ανάρτησή του, ο βουλευτής Τίμονς ανέφερε: «Σήμερα παραδίδουμε κρίσιμες αμυντικές δυνατότητες στην Ταϊβάν με τα νέα F-16 Block 70. Πρόκειται για δέσμευση υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης μέσω ισχύος».
Παραμένει ασαφές αν η Ταϊβάν θα προχωρήσει σε νέες αγορές μαχητικών στο μέλλον. Προς το παρόν, πάντως, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εφαρμόζει τον Νόμο Σχέσεων με την Ταϊβάν (Taiwan Relations Act), σύμφωνα με τον οποίο υποχρεούται να παρέχει «αμυντικά όπλα» στο νησί.
Την ίδια ώρα, η Κίνα ενισχύει τον μεγαλύτερο αεροπορικό της στόλο στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, με περισσότερα από 3.150 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών J-20 πέμπτης γενιάς, προοιωνίζοντας έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό αεροπορικής ισχύος στην Ανατολική Ασία.
Με πληροφορίες από Newsweek