Τον ερχόμενο Αύγουστο, η αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ θα γράψει αθλητική ιστορία, αφού θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα διαγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η 43χρονη αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα από το 2012, και θα διεκδικήσει ένα από τα μετάλλια στην κατηγορία βαρέων βαρών, στις 2 Αυγούστου.
Το 2017 είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ήρθε έκτη το 2019, μετά την ανάρρωσή της από έναν σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο χέρι της το 2018, κατά τη διάρκεια των αγώνων της κοινοπολιτείας.
«Ευγνωμονώ για την καλοσύνη και την υποστήριξη που μου έχουν προσφέρει τόσοι πολλοί Νεοζηλανδοί», δήλωσε η Χάμπαρντ. «Όταν έσπασα το χέρι μου στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας τρία χρόνια πριν, με συμβούλευσαν να σταματήσω την αθλητική μου καριέρα. Αλλά η στήριξή σας, η ενθάρρυνση και η αγάπη, με έβγαλαν από το σκοτάδι».
Σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, τρανς αθλήτριες επιτρέπεται να αγωνίζονται στις γυναικείες κατηγορίες χωρίς να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης φύλου, υπό την προϋπόθεση τα επίπεδα τεστοστερόνης τους να βρίσκονται κάτω από 10 nanomoles ανά λίτρο για τουλάχιστον δώδεκα μήνες.
Ήδη από το 2018 η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών της Ωκεανίας είχε ταχθεί στο πλευρό της αθλήτριας, για τη συμμετοχή της στους Αγώνες Κοινοπολιτείας. «Έχει κάνει τα πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΟΕ και έχει αποδείξει πως είναι γυναίκα. Αφήστε την να συνεχίσει», είχε πει τότε ο γ.γ. της ομοσπονδίας, Πολ Κόφα.
Η ομοσπονδία άρσης βαρών της Αυστραλίας ωστόσο είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να αποτρέψει τη συμμετοχή της στους Αγώνες Κοινοπολιτείας του 2018, υποστηρίζοντας ότι η δύναμη και η σωματική διάπλαση που είχε αποκτήσει πριν από τη μετάβαση φύλου της έδινε πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης, δεδομένου ότι η Χάμπαρντ έζησε επί 35 έτη ως άνδρας.
Η επικεφαλής της Ολυμπιακής επιτροπής της Νέας Ζηλανδίας καλωσόρισε την Χάμπαρντ στην ομάδα. «Είναι μία από τις καλύτερες στο άθλημά της και η Λόρελ πληροί τις προϋποθέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, μεταξύ των οποίων και τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τρανς αθλητές».
«Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας έχει μία ισχυρή κουλτούρα σεβασμού και συμπερίληψης όλων. Η δέσμευσή μας είναι να υποστηρίζουμε όλους τους αθλητές της Νέας Ζηλανδίας, και να διασφαλίζουμε την πνευματική και σωματική τους υγεία, παράλληλα με τις ανάγκες τους που προκύπτουν από τις υψηλές επιδόσεις τους, κατά την προετοιμασία και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Με πληροφορίες από Guardian