Αγωγή από 37 πολιτείες έλαβε η Google για τις πολιτικές που ακολουθεί στο Google Play.
Σύμφωνα με την αγωγή, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει χρησιμοποιήσει «μονοπωλιακή μόχλευση» για να αποφέρει μεγάλα κέρδη από αγορές που πραγματοποιούνται στο δικό της "κατάστημα".
Οι 37 πολιτείες στην αγωγή τους, κατηγορούν επίσης τη Google ότι έχει εξαγοράσει τους ανταγωνιστές της.
Η Google, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ανταγωνιστικά app stores για συσκευές Android και ότι οι εφαρμογές μπορούν επίσης να ληφθούν απευθείας από τα site των προγραμματιστών.
Οι 37 πολιτείες που εμπλέκονται στη νομική διαδικασία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Νέα Υόρκη, το Τενεσί και τη Βόρεια Καρολίνα, καθώς και την Ουάσιγκτον.
Οι πολιτείες επικρίνουν την προμήθεια που λαμβάνει η Google για αγορές που πραγματοποιούνται στο Google Play, η οποία μπορεί να είναι έως και 30%, σύμφωνα με τις πολιτικές των App Store της Apple και άλλων αντιπάλων, όπως η Amazon και το Microsoft XBox.
Το 2020, τα ακαθάριστα έσοδα της Google από το Google Play ήταν 36,8 δισ. δολάρια, ανέφερε η Statista, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει πόσο κερδοφόρο είναι το App Store ως μεμονωμένη οντότητα στην εταιρεία του.
Η Google λέει επίσης ότι το 97% των προγραμματιστών δεν καταβάλλει καθόλου "τέλη υπηρεσίας" επειδή δεν πωλούν ψηφιακά προϊόντα στις εφαρμογές τους.
«Το Google Play δεν είναι δίκαιο παιχνίδι», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Γιούτα, Sean Reyes.
«(Η Google) πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη μονοπωλιακή της δύναμη και την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να συγκεντρώνει παράνομα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν προστεθεί από μικρότερες εταιρείες, ανταγωνιστές και καταναλωτές πέρα από αυτό το ποσό που της αναλογεί να πληρωθεί».
Σε ένα blog, ο ανώτερος επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Google, Wilson White, χαρακτήρισε την αγωγή αυτή ως «περίεργη».
«Κατανοούμε ότι ο έλεγχος είναι κατάλληλος και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές. Αλλά το Android και το Google Play παρέχουν ανοιχτή δυνατότητα και επιλογές που απλώς δεν κάνουν άλλες πλατφόρμες» τόνισε.
Οι πολιτικές των app stores των τεχνολογικών κολοσσών αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο.
Τον Μάιο, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις πολιτικές εφαρμογών της Apple.
Και η Epic Games, το στούντιο πίσω από το επιτυχημένο παιχνίδι Fortnite, κινήθηκε νομικά εναντίον της Apple και της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο, επικαλούμενη τους κανόνες του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με μελέτη, η πλειοψηφία των εφαρμογών που χρησιμοποιούν άτομα στις Η.Π.Α. είναι είτε από την Apple είτε από την Google, ανέφερε το The Verge.
Με πληροφορίες του BBC