Φωνάζοντας «Ελευθερία» και απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν ενώ η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών και εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση για τις ελλείψεις βασικών αγαθών, τον περιορισμό ελευθεριών αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές.
Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις, όπως και σε διάφορα σημεία της Αβάνας, μεταξύ άλλων και στο ιστορικό κέντρο, όπου τα συνθήματα «Ντίας- Κανέλ παραιτήσου» που φώναζαν «έπνιγαν» τις φωνές των υποστηρικτών της κυβέρνησης που κρατούσαν σημαίες και έλεγαν ρυθμικά «Φιντέλ».
Τζιπ των ειδικών δυνάμεων, με αυτόματα όπλα στο πίσω μέρος εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία, παρότι οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους προτού ξεκινήσει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 21:00), που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας.
Από την άλλη ο Ντίας- Κανέλ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις διαμαρτυρίες. Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι πολλοί διαδηλωτές ήταν ειλικρινείς αλλά χειραγωγούνται από καμπάνιες στα social media που ενορχηστρώνουν οι ΗΠΑ όπως και από «μισθοφόρους» στην Κούβα. Επίσης, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές περαιτέρω «προκλήσεις».
Η Τζούλι Τσανγκ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις «εκκλήσεις για μάχη» στην Κούβα και υποστήριξη για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Σύμφωνα με το Reuters, συνελήφθησαν περίπου 20 διαδηλωτές στην Αβάνα. Επίσης, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον κάποιων πολιτών, μεταξύ άλλων ενός φωτογράφου του Associated Press.
«Κουβανο-αμερικανική μαφία»
Η πανδημία έχει βυθίσει την Κούβα σε σοβαρή οικονομική κρίση. Καθημερινά Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα, ενώ είναι αντιμέτωποι και με ελλείψεις φαρμάκων, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.
«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις την ευθύνη για την κρίση. «Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ», πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (...) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».
Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε σε ένα μήνυμά του το οποίο έπειτα επανέλαβε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων
Οι διαδηλώσεις έγιναν την ημέρα που η Κούβα κατέγραψε ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, με 6.923 μολύνσεις (238.491 από την αρχή της πανδημίας) και 47 θανάτους μέσα σε 24 ώρες (1.537 συνολικά).
«Αυτοί οι αριθμοί που αυξάνονται καθημερινά προκαλούν ανησυχία», ανέφερε χθες ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, Φρανσίσκο Ντουράν, κατά τη τακτική συνέντευξη Τύπου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters