Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως «εργαστήριο νέων μεταλλάξεων»

Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως «εργαστήριο νέων μεταλλάξεων» Facebook Twitter
0

Στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων στάθηκε χθες, για ακόμη μία φορά, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, προειδοποιώντας ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα κορωνοϊού θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους.

«Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων. «Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιίκο φορτίο αλλά και την διασπορά», εξήγησε, σχολιάζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το απαραίτητο εφόδιο για τους πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τους φοιτητές γενικότερα.

Η Δρ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται η δεύτερη δόση, καθώς φαίνεται από στοιχεία στις ΗΠΑ ότι αρκετοί νέοι δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη δεύτερη δόση» είπε εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50% και αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.

Η κα Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκκληση που έγινε για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών «έπιασε τόπο».

Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στη χώρα μας διαλύοντας κάποιους μύθους. Όπως είπε δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν το φάρμακο δεν χρειάζεται να περιμένουν καθώς φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Η ίδια έκανε λόγο και για εσφαλμένες αντιλήψεις που αφορούν κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των αντρών ούτε των γυναικών.

Μιλώντας για τον φόβο της πιθανής αλλά σπάνιας παρενέργειας του ενός ή δύο στο εκατομμύριο, είπε ότι η ζυγαριά για κάποιους ανθρώπους κλείνει προς αυτό το φόβο όταν η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης αναφέρθηκε και σε αυτούς που λένε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι νοσούν και το εμβόλιο φαίνεται να μην αποδίδει, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παραθέτοντας το στοιχείο ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι.

«Είναι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση που καλούνται να προστατέψουν τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM