Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Για πρώτη φορά, επιστήμονες επιβεβαιώσαν ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλέον εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από όσο είναι ικανό να απορροφήσει. 

Κατά το παρελθόν, το αχανές δάσος λειτουργούσε σαν «καταβόθρα» άνθρακα, απορροφώντας τις εκπομπές αερίων που επηρεάζουν την κλιματική κρίση. Όμως η εικόνα είναι πια πολύ διαφορετική και ο ίδιος πράσινος γίγαντας προκαλεί την επιτάχυνση της κρίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Η επικεφαλής της έρευνας, Luciana Gatti, από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας εξηγεί: «Το πρώτο πολύ κακό νέο είναι ότι το δάσος που καίγεται παράγει περίπου τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά. Το δεύτερο κακό νέο είναι ότι περιοχές με αποψίλωση σε έκταση 30% και άνω, καταγράφουν δεκαπλάσιες εκπομπές άνθρακα από τις περιοχές που η αποψίλωση του δάσους είναι μικρότερη του 20%». 

Οι εκπομπές από τον Αμαζόνιο αντιστοιχούν σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και στην πλειονότητά τους οφείλονται στις φωτιές, πολλές από τις οποίες μπαίνουν σκόπιμα. Συχνά οι φωτιές αποσκοπούν στον «καθαρισμό» της γης για την παραγωγή σόγιας ή μοσχαρίσιου κρέατος. 

Αλλά και πέρα από τις φωτιές, οι ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πλημμύρες έχουν ως αποτέλεσμα ο νοτιοανατολικός Αμαζόνιος να έχει μετατραπεί σε πηγή διοξειδίου του άνθρακα αντί για «απορροφητήρα». 

Από το 1960, τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων και ο Αμαζόνιος έπαιξε νευραλγικό ρόλο, ως το μεγαλύτερο τροπικό δάσος. Η απώλειά του, αποτελεί μια ηχηρή «καμπάνα» πως η περικοπή των αέριων ρύπων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, σημειώνουν οι επιστήμονες. 

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει επικριθεί σκληρά που ενθαρρύνει την αποψίλωση των δασών οδηγώντας σε ρεκόρ 12ετίας, την ώρα που και οι πυρκαγιές προκαλούν την μέγιστη καταστροφή από τον Ιούνιο του 2007. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο στην COP29: O CEO καταγράφηκε να συμφωνεί στη διευκόλυνση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα

Περιβάλλον / Σκάνδαλο στην COP29: O CEO καταγράφηκε να συμφωνεί στη διευκόλυνση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα

Η κατάσταση θυμίζει σκάνδαλο στο COP28, όπου αποκαλύφθηκε ότι τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να προωθήσουν συμφωνίες για τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των συνομιλιών για το κλίμα
LIFO NEWSROOM
Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM