Η Σαουδική Αραβία διέψευσε τις «αβάσιμες», όπως διατείνεται, κατηγορίες για κατασκοπεία, στην σκιά του διεθνούς σκανδάλου για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα μεγάλων ΜΜΕ, πολλές χώρες χρησιμοποίησαν το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας NSO, για να παρακολουθούν δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνολικά δέκα χώρες (με αντιδημοκρατικές σε κάποιες περιπτώσεις κυβερνήσεις) είχαν πρόσβαση στο λογισμικό, με άδεια από τις αρχές του Ισραήλ.
«Αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οντότητα του βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες», μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, της οποίας ούτε το όνομα ούτε το αξίωμα διευκρινίζονται, «οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες» και η Σαουδική Αραβία «δεν εγκρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές», πρόσθεσε το SPA.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Pegasus για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ανδρών και γυναικών πολιτικών, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη επικεφαλής επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post.
Το λογισμικό Pegasus, το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του. H NSO υποστηρίζει ότι το λογισμικό της Pegasus προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Οι αποκαλύψεις για το πως αυταρχικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της NSO για να στοχοποιήσουν δικηγόρους υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, θέτουν πίεση στο Ισραήλ, υπό το φως νέων στοιχείων για πολιτικά πρόσωπα.
Συνολικά το πολυδαίδαλο σκάνδαλο απλώνεται σε Ουγγαρία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μεξικό, Ρουάντα, Μαρόκο, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία και Καζακστάν. Όπως προκύπτει από την ανάλυση αναρίθμητων δεδομένων, τα δέκα κράτη που έκαναν κατάχρηση της τεχνολογίας, απολαμβάνουν εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ή διατηρούν διπλωματικές σχέσεις που έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Το 2017, οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία ήταν εχθρικές. Επισήμως τα δύο κράτη δεν είχαν διπλωματικές επαφές. Παρ' όλα αυτά, μια μικρή ομάδα Ισραηλινών επιχειρηματιών συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας στη Βιέννη, την Κύπρο και το Ριάντ και, εκείνο το καλοκαίρι, υπήρξαν σημάδια αναθέρμανσης.
Οι επιχειρηματίες εκπροσωπούσαν τον όμιλο NSO και αποστολή τους ήταν να πουλήσουν στους Σαουδάραβες το λογισμικό σύστημα κατασκοπείας Pegasus.
Σύμφωνα μάλιστα με άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση του Ιουνίου του 2017 στην Κύπρο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχε εντυπωσιαστεί από τα όσα είχε δει: μετά από μία παρατεταμένη συζήτηση για τεχνικά ζητήματα, ένας Σαουδάραβας κατάσκοπος που είχε μαζί του ένα νέο iPhone, έκανε επίδειξη του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus - πώς μπορούσε να «μολύνει» το τηλέφωνο και να χρησιμοποιήσει εξ αποστάσεως την κάμερα της συσκευής.
«Δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος τη γλώσσα για να παρατηρήσει ότι ήταν έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι και πως είχαν δει αυτό που χρειάζονταν», λέει η ίδια πηγή.
Η Σαουδική Αραβία διεξάγει μια σκληρή καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανέλαβε ντε φάκτο τα ηνία της εξουσίας το 2017.
Ο όμιλος της NSO είχε λάβει ειδική άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση για να επιχειρήσει να πουλήσει το εργαλείο χακαρίσματος στους Σαουδάραβες. Ήταν μία απόρρητη συμφωνία που οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίων στο Ριάντ, σε ένα deal ύψους τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων δολαρίων.
Περιορισμούς ζητά η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα την επιβολή περισσότερων περιορισμών στην πώληση λογισμικού τύπου Pegasus, που χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Είναι σημαντικό τέτοιο λογισμικό να μην καταλήγει σε λάθος χέρια και δεν πρέπει να πωλείτα σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη ενδεχομένως δεν είναι διασφαλισμένη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία παρουσίασαν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016, πιθανότατα προκειμένου να παρακολουθηθούν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus, όπως και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, σε βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατασκοπεία από διάφορα κράτη που είχαν πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό.
Με πληροφορίες από Guardian, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ