Το Στόουνχεντζ ίσως βρεθεί εκτός της λίστας παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Το Στόουνχεντζ ενδέχεται να γίνει το επόμενο μνημείο εκτός λίστας παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco Facebook Twitter
Pixabay
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνει την παγκόσμια φήμη του για τη διατήρηση των «απαράμιλλων» ιστορικών περιουσιακών στοιχείων του, προειδoποιούν οι πολιτιστικοί φορείς.

Μετά το Λίβερπουλ που βγήκε εκτός της λίστας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, ο επόμενος σταθμός μπορεί να είναι το Στόουνχεντζ.

Η αρμόδια επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς του ΟΗΕ είπε στους Βρετανούς υπουργούς ότι ο αγαπημένος πέτρινος κύκλος του Γουίλσαϊρ θα περιληφθεί στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Αυτή η λίστα είναι ένα βήμα πριν την αφαίρεση του μνημείου από το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αυτό θα συμβεί εάν προχωρήσει η οδική σήραγγα ύψους 1,7 δισ. λιρών.

Τα αρμόδια όργανα τόνισαν σήμερα ότι η Unesco θα ελέγξει πολύ στενά και τα άλλα 31 καταχωρημένα ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων το Παλάτι του Γουέστμινστερ.

Τονίζεται δε, ότι η πόλη του Λίβερπουλ ήταν μόλις το τρίτο μνημείο σε σχεδόν 50 χρόνια που αφαιρέθηκε από την λίστα.

Άλλα μνημεία που αναμένεται να υποβληθούν σε μεγαλύτερο έλεγχο από τον οργανισμό του ΟΗΕ περιλαμβάνουν εκτός από το Στόουνχεντζ, τη νέα και παλιά πόλη του Εδιμβούργου, τον Πύργο του Λονδίνου και την ιστορική περιοχή εξόρυξης της Κορνουάλης.

Ο Κρις Μπλάνφορντ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι υπήρχε «χαμηλή επίγνωση σε κυβερνητικό επίπεδο» για τη σημασία των μνημείων.

«Αυτά είναι μέρη διεθνούς σημασίας. Είναι τα άριστα από τα καλύτερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Οι επικεφαλής της Unesco επέκριναν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αδυναμία «εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της» σε ό,τι αφορά στην προστασία της βικτοριανής προκυμαίας του Λίβερπουλ και κατηγόρησαν την χρόνια πολιτική ανάπτυξης για την «μη αναστρέψιμη απώλεια» στην ιστορική της αξία.

Η Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να δημιουργούν εθνικά ιδρύματα ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση για τα πολιτιστικά τους περιουσιακά στοιχεία, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει τέτοιο φορέα.

Αντίθετα, οι περισσότεροι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς διοικούνται από τοπικές αρχές που έχουν έλλειψη μετρητών και έχουν υποστεί περικοπές στις χρηματοδοτήσεις από το 2010, κυρίως λόγω της κατάργησης φορέων, όπως οι οργανισμοί περιφερειακής ανάπτυξης.

Δεδομένης της οικονομικής πίεσης, πολλά συμβούλια δέχονται αυξανόμενη πίεση να εγκρίνουν αμφιλεγόμενες εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά την ιστορική αξία των πολιτιστικών τους περιουσιακών στοιχείων.

Μια έκθεση του 2019 από την World Heritage UK, η οποία αντιπροσωπεύει τα 31 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco στη χώρα, ανέφερε ότι έλαβε κατά μέσο όρο μόνο 5 εκατομμύρια λίρες έκαστο από την κεντρική κυβέρνηση μεταξύ του 2013 και του 2018.

Οι ετήσιες δαπάνες της κυβέρνησης για τους 27 τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς της ηπειρωτικής χώρας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 19 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 70 εκατομμύρια λίρες στα 15 εθνικά πάρκα της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Στόουνχετζ αναμένεται να αφαιρεθεί από την λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς εάν η σήραγγα των δύο μιλίων χτιστεί στην τοποθεσία, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο υπουργός μεταφορών, Grant Shapps, έδωσε το πράσινο φως για το σχέδιο τον Νοέμβριο παρά τις προειδοποιήσεις της Unesco ότι θα είχε «αρνητικές επιπτώσεις» στην ιστορική αξία της περιοχής.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εντός εβδομάδων εάν το έργο μπορεί να προχωρήσει.

Ο Μπάρι Τζόις, πρώην αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμβουλεύει την επιτροπή της Unesco, δήλωσε ότι ήταν «μάλλον σοκαριστικό» το γεγονός ότι o Shapps ενέκρινε τη σήραγγα του Στόουνχεντζ παρά το σχεδιασμό σοβαρών ανησυχιών των επιθεωρητών.

Η πληθώρα ιστορικών μνημείων του Ηνωμένου Βασιλείου, που κυμαίνονται από προϊστορικούς χώρους, όπως το Στόουνχεντζ έως τα μεσαιωνικά κάστρα και τα ρωμαϊκά οχυρά, συνεισφέρουν δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία κάθε χρόνο και προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ