Το Στόουνχεντζ ίσως βρεθεί εκτός της λίστας παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Το Στόουνχεντζ ενδέχεται να γίνει το επόμενο μνημείο εκτός λίστας παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco Facebook Twitter
Pixabay
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνει την παγκόσμια φήμη του για τη διατήρηση των «απαράμιλλων» ιστορικών περιουσιακών στοιχείων του, προειδoποιούν οι πολιτιστικοί φορείς.

Μετά το Λίβερπουλ που βγήκε εκτός της λίστας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, ο επόμενος σταθμός μπορεί να είναι το Στόουνχεντζ.

Η αρμόδια επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς του ΟΗΕ είπε στους Βρετανούς υπουργούς ότι ο αγαπημένος πέτρινος κύκλος του Γουίλσαϊρ θα περιληφθεί στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Αυτή η λίστα είναι ένα βήμα πριν την αφαίρεση του μνημείου από το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αυτό θα συμβεί εάν προχωρήσει η οδική σήραγγα ύψους 1,7 δισ. λιρών.

Τα αρμόδια όργανα τόνισαν σήμερα ότι η Unesco θα ελέγξει πολύ στενά και τα άλλα 31 καταχωρημένα ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων το Παλάτι του Γουέστμινστερ.

Τονίζεται δε, ότι η πόλη του Λίβερπουλ ήταν μόλις το τρίτο μνημείο σε σχεδόν 50 χρόνια που αφαιρέθηκε από την λίστα.

Άλλα μνημεία που αναμένεται να υποβληθούν σε μεγαλύτερο έλεγχο από τον οργανισμό του ΟΗΕ περιλαμβάνουν εκτός από το Στόουνχεντζ, τη νέα και παλιά πόλη του Εδιμβούργου, τον Πύργο του Λονδίνου και την ιστορική περιοχή εξόρυξης της Κορνουάλης.

Ο Κρις Μπλάνφορντ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι υπήρχε «χαμηλή επίγνωση σε κυβερνητικό επίπεδο» για τη σημασία των μνημείων.

«Αυτά είναι μέρη διεθνούς σημασίας. Είναι τα άριστα από τα καλύτερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Οι επικεφαλής της Unesco επέκριναν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αδυναμία «εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της» σε ό,τι αφορά στην προστασία της βικτοριανής προκυμαίας του Λίβερπουλ και κατηγόρησαν την χρόνια πολιτική ανάπτυξης για την «μη αναστρέψιμη απώλεια» στην ιστορική της αξία.

Η Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να δημιουργούν εθνικά ιδρύματα ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση για τα πολιτιστικά τους περιουσιακά στοιχεία, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει τέτοιο φορέα.

Αντίθετα, οι περισσότεροι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς διοικούνται από τοπικές αρχές που έχουν έλλειψη μετρητών και έχουν υποστεί περικοπές στις χρηματοδοτήσεις από το 2010, κυρίως λόγω της κατάργησης φορέων, όπως οι οργανισμοί περιφερειακής ανάπτυξης.

Δεδομένης της οικονομικής πίεσης, πολλά συμβούλια δέχονται αυξανόμενη πίεση να εγκρίνουν αμφιλεγόμενες εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά την ιστορική αξία των πολιτιστικών τους περιουσιακών στοιχείων.

Μια έκθεση του 2019 από την World Heritage UK, η οποία αντιπροσωπεύει τα 31 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco στη χώρα, ανέφερε ότι έλαβε κατά μέσο όρο μόνο 5 εκατομμύρια λίρες έκαστο από την κεντρική κυβέρνηση μεταξύ του 2013 και του 2018.

Οι ετήσιες δαπάνες της κυβέρνησης για τους 27 τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς της ηπειρωτικής χώρας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 19 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 70 εκατομμύρια λίρες στα 15 εθνικά πάρκα της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Στόουνχετζ αναμένεται να αφαιρεθεί από την λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς εάν η σήραγγα των δύο μιλίων χτιστεί στην τοποθεσία, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο υπουργός μεταφορών, Grant Shapps, έδωσε το πράσινο φως για το σχέδιο τον Νοέμβριο παρά τις προειδοποιήσεις της Unesco ότι θα είχε «αρνητικές επιπτώσεις» στην ιστορική αξία της περιοχής.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εντός εβδομάδων εάν το έργο μπορεί να προχωρήσει.

Ο Μπάρι Τζόις, πρώην αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμβουλεύει την επιτροπή της Unesco, δήλωσε ότι ήταν «μάλλον σοκαριστικό» το γεγονός ότι o Shapps ενέκρινε τη σήραγγα του Στόουνχεντζ παρά το σχεδιασμό σοβαρών ανησυχιών των επιθεωρητών.

Η πληθώρα ιστορικών μνημείων του Ηνωμένου Βασιλείου, που κυμαίνονται από προϊστορικούς χώρους, όπως το Στόουνχεντζ έως τα μεσαιωνικά κάστρα και τα ρωμαϊκά οχυρά, συνεισφέρουν δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία κάθε χρόνο και προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM