Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί από πυρά των Ταλιμπάν και ποδοπάτημα σε συλλαλητήριο

Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί από πυρά των Ταλιμπάν και ποδοπατήματος σε συλλαλητήριο Facebook Twitter
Ένας άνδρας κλαίει βλέποντας άλλους Αφγανούς να τραυματίζονται, καθώς ένοπλοι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ, και χρησιμοποιούν μαστίγια και αιχμηρά αντικείμενα για να περιορίσουν το πλήθος στην Καμπούλ (GETTY IMAGES)
0

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν, προτρέπουν κόσμο να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αιματοχυσία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα εκεί. Κάποιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες, άλλοι από ποδοπάτημα. Στέλεχος των Ταλιμπάν δηλώνει: «Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανένα στο αεροδρόμιο»

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.

«Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά). «Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους», είπε ο Σαλίμ. «Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω, αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι».

«Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν». Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλια. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο. Χθες, μαχητές Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν την αφγανική σημαία με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στην Τζαλαλαμπάντ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, δήλωσαν μάρτυρες και ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παρόμοιες σκηνές στην Ασανταμπάντ και σε μια άλλη ανατολική πόλη, τη Χοστ, την Τετάρτη με τους διαδηλωτές σε ορισμένα μέρη να καταστρέφουν τη λευκή ισλαμική σημαία των Ταλιμπάν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις. «Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους», έγραψε στο Twitter.

Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη πως βρίσκεται στο Αφγανιστάν και πως είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» μετά τη φυγή του προέδρου Άσραφ Γάνι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Με πληροφορίες από Sky News, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Διεθνή / «Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να χρησιμοποιούν dating apps έχουν οι δράστες παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα τεχνολογικά κενά στην προστασία των ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ο Κένεντι διέταξε έρευνα για την αιτία της «επιδημίας αυτισμού» και θέλει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Ο Κένεντι διέταξε έρευνα για την αιτία της «επιδημίας αυτισμού» και θέλει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο

Όντας μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι τα εμβόλια ενδέχεται να προκαλούν αυτισμό 
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Η δήλωση ήρθε ως διόρθωση σε προηγούμενα σχόλια που είχε κάνει ο ίδιος μέσω της TMZ, όπου φάνηκε να ταυτίζεται με τον Μπαλντόνι, εξαιτίας, όπως ισχυρίστηκε, «ανάρμοστης μεταχείρισης από τους New York Times»
LIFO NEWSROOM