ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο πόλεμος του Αφγανιστάν σε αριθμούς- Η ανάλυση του Politico

Ο πόλεμος του Αφγανιστάν σε αριθμούς Facebook Twitter
0

Το κόστος μετά από δύο δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Από την αμερικανική εισβολή το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει καταβληθεί ένα τεράστιο τίμημα σε δεκάδες χιλιάδες αμάχων και μαχητών.

Αυτός ο ζοφερός λογαριασμός αφορά σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο βάρος να το έχει επωμιστεί ο ίδιος ο Αφγανός λαός, αναφέρει το Politico.

Οι μάχες εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπων και κόστισαν πολύ ακριβά, με τρισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για στρατιωτικές δαπάνες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να έχει πλέον τελειώσει και τους Ταλιμπάν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας, το Politico επιχειρεί να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

Στην κορύφωση της πολεμικής προσπάθειας το 2011, περίπου 130.000 αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα είχαν τοποθετηθεί στο Αφγανιστάν.

Το 2014 σηματοδότησε το τέλος της αποστολής σωμάτων ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με πλήρη μεταφορά της ευθύνης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και απότομη μείωση των ξένων στρατευμάτων.

Εκτιμώμενη στρατιωτική παρουσία αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από το 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

 

Η Ουάσιγκτον ξόδεψε πάνω από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτός ο αριθμός ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον μελλοντικό σχεδιασμό για τυχόν έξοδα σε παροχή βοήθειας για τους βετεράνους του πολέμου.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις συνέβαλαν επίσης σε διεθνή funds και ιδρύματα που λειτουργούν στο Αφγανιστάν, αλλά - τουλάχιστον για τις ΗΠΑ - αυτές οι δωρεές ωχριούν μπροστά στο στρατιωτικό κόστος που διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Το πραγματικό οικονομικό κόστος του πολέμου είναι δύσκολο να εξακριβωθεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δαπανήσει περίπου 21 δισεκατομμύρια λίρες από το 2001 έως το 2014 - πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δεν είναι διαθέσιμες.

 

Το ανθρώπινο κόστος - για τους Αφγανούς, για τους εργαζόμενους των ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους, για τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους - είναι ανυπολόγιστο.

Υπάρχουν εκτιμήσεις για τα άμεσα θύματα του πολέμου, αλλά ελάχιστα έχουν ειπωθεί για τις έμμεσες απώλειες της σύγκρουσης: τη φτώχεια, την πείνα, τις ψυχικές ασθένειες και τις δια βίου επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία.

Μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού, το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Βρετανοί ήταν αυτοί που υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι ίδιοι οι Αφγανοί, ωστόσο, έχουν πληρώσει ακόμη υψηλότερο τίμημα. Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet χαρακτήρισε πρόσφατα το Αφγανιστάν «ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη στον κόσμο» για τους πολίτες.

Πάνω από 50.000 θύματα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών και νεκρών, έχουν καταγραφεί από το 2009, όταν η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν άρχισε να τηρεί συστηματικά αρχεία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μείωση, αλλά καθώς η βία ξέσπασε ξανά στο τέλος του 2020 και το 2021, οι απώλειες αμάχων αυξήθηκαν εκ νέου.

Άμαχοι και τοπικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν πάνω από το ήμισυ των εκτιμώμενων θυμάτων στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

 

Αντιμέτωποι με τη βία και μια συνεχή απειλή για τη ζωή τους, πολλοί Αφγανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, είτε για να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα μέρη της χώρας είτε στο εξωτερικό.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης στα τέλη του 2020.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τους πρώτους επτά μήνες του έτους, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια. Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά.

Επιπλέον, υπήρξαν σχεδόν 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο το 2020. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε διεθνής προστασία. Εξαιρούνται οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, ή εκείνοι που εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό για οικονομικούς λόγους και επέλεξαν να μην ζητήσουν ή δεν τους χορηγήθηκε άσυλο.

Η πτώση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, με ορισμένους πολιτικούς να προειδοποιούν για μια νέα «μεταναστευτική κρίση» όπως αυτή που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία το 2015.

Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες, ειδικά το Ιράν και το Πακιστάν. είναι εκείνες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους Αφγανούς αιτούντες άσυλο.

Επί του παρόντος, το Πακιστάν φιλοξενεί 1,4 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και άλλοι 780.000 βρίσκονται στο Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Άλλες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δύο χώρες είναι συνολικά πατρίδα περίπου 5 εκατομμυρίων Αφγανών.

 

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ υπό το φάσμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

Διεθνή / Γερμανία: Πάρτε γεννήτριες, προβλέπει το σχέδιο Deutscland για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου

Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία - Η αλλαγή στρατηγικής της Ρωσίας και οι απειλές Κιμ μετά την εκτόξευση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση

Διεθνή / Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον Πούτιν, προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο

Ποτέ πριν η αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο δεν ήταν τόσο επικίνδυνη και οξεία ώστε να κλιμακωθεί στον πιο καταστροφικό θερμοπυρηνικό πόλεμο, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση
LIFO NEWSROOM
Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Μασκ επένδυσε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και χαρακτήρισε την OpenAI ως «απόλυτη προτεραιότητά» του. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα emails, οι διαφωνίες για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM