Όταν ο Μαχμούντ Γκαζάλι μίλησε στα έξι παιδιά του για την πιθανότητα να φύγουν από τη Γάζα, η ιδέα τους γέμισε ενθουσιασμό - εκτός από τον μικρότερο, τον οκτάχρονο Ναμπίλ, που «πάγωσε τους πάντες» ρωτώντας αν θα προλάβουν να ζήσουν αρκετά για να φύγουν.
«Είμαστε όλοι σε απόγνωση», λέει ο Γκαζάλι, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του στη Γάζα κατά τη διάρκεια της βραχύβιας εκεχειρίας που διέκοψε το Ισραήλ τον περασμένο μήνα. «Εύχομαι να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να διαλέξουμε ανάμεσα στην πατρίδα και την ασφάλειά μας».
Όπως χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έτσι και η οικογένεια Γκαζάλι ζει υπό τον συνεχή φόβο, την πείνα και την απώλεια, αλλά και τον εφιάλτη μιας βίαιης εκδίωξης, με βάση ένα σχέδιο που πρωτοπαρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστήριξε θερμά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το σχέδιο - που έχει καταδικαστεί διεθνώς ως εθνοκάθαρση - προβλέπει την εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της και την «ανακατασκευή» της ως τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Για τον Νετανιάχου, πρόκειται για το «μοναδικό βιώσιμο σχέδιο» για την περιοχή.
Από τότε που το Ισραήλ διέκοψε την δίμηνη εκεχειρία και ξεκίνησε νέα επίθεση, οι κάτοικοι φοβούνται ότι το σχέδιο εφαρμόζεται ήδη. Η ανθρωπιστική κρίση έχει κλιμακωθεί: η είσοδος βοήθειας έχει αποκλειστεί για πάνω από 50 ημέρες, έχει ιδρυθεί μονάδα «εθελοντικής μετανάστευσης», ενώ σχεδόν το ένα τρίτο της Γάζας έχει χαρακτηριστεί ζώνη ασφαλείας με παρουσία στρατού ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον νέο πρέσβη Μάικ Χάκαμπι, φαίνεται να στηρίζει την ισραηλινή στάση, απορρίπτοντας αιτήματα για άρση του αποκλεισμού και ρίχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη Χαμάς.
Ο ΟΗΕ περιγράφει τη Γάζα ως «πεδίο θανάτου», ενώ η Παγκόσμια Επισιτιστική Οργάνωση ανακοίνωσε πως ξέμεινε από τρόφιμα. Το 70% της περιοχής τελεί υπό εντολή εκκένωσης ή έχει χαρακτηριστεί στρατιωτική ζώνη. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που αναφέρθηκαν από τον Τραμπ ως πιθανές χώρες υποδοχής προσφύγων, έχουν απορρίψει το σχέδιο.
Μέσα σε αυτό το χάος, άνθρωποι όπως ο Σάντι Σακρ και η Σουχάιλα Καλίλ επιμένουν πως δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους. «Δεν είμαστε πιόνια σε μια σκακιέρα», λέει ο Σακρ. «Ποιος θα θάψει τα σώματα κάτω από τα ερείπια; Εγώ θα μείνω εδώ – ζωντανός ή νεκρός».
Η Σουχάιλα, εκτοπισμένη σε έναν «ανθρωπιστικό καταυλισμό» που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα, λέει: «Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα. Αυτή είναι η γη μας. Το αίμα των μαρτύρων μας δεν πρέπει να πάει χαμένο».
Με πληροφορίες από Financial Times