Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε ανάρτηση που έκανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο την περασμένη Δευτέρα, ενώ σήμερα επέστρεψε στα καθήκοντά του, κάτι που ανακοίνωσε με ανάρτηση στα social media. Μία ημέρα μετά το ισχαιμικό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά, ο Δημήτρης Κούβελας με ανάρτησή του στα social media προέτρεψε τον υφυπουργό και τους θεράποντες ιατρούς «να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης» του εμβολίου κατά του κορωνοϊό στο οποίο υπεβλήθη.
«Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εν λόγω εμβολίων και ο ασθενής βρίσκεται στο χρονικό φάσμα εκδήλωσης της ανεπιθύμητης. Υποβολή κίτρινης κάρτας είναι απαραίτητη», έγραψε ακόμη στην ανάρτησή του, στο οποίο το Facebook πρόσθεσε την επισήμανση «Ψευδείς πληροφορίες. Έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων».
Με βάση δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
ΕΚΕ: Καμία συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί
Σημειώνεται ότι στον απόηχο της ανάρτησης του καθηγητή Φαρμακολογίας, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί «έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά», ανάφερε στην ανακοίνωση η ΕΚΕ, ενώ υπογράμμισε ότι τα άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα «έχουν σημαντικό όφελος από τον εμβολιασμό, που υπερβαίνει κατά πολύ τον οποιοδήποτε κίνδυνο από πιθανές σπάνιες επιπλοκές».
Σε ό,τι αφορά τη σχέση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, η ΕΚΕ ανέφερε ρητά ότι «καμία τέτοια συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί ούτε αναφερθεί με τη χρήση των μέχρι τώρα εμβολίων, τόσο στις κλινικές δοκιμές τους όσο και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό».