Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε απόψε ότι μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι «πολύ πιθανόν» να συμβεί «εντός των επόμενων 24-36 ωρών».
Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες.
«Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», σημείωσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο.
«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η χορήγηση διεθνούς βοήθειας αλλά και μια κοινή προσέγγιση εκ μέρους της G7 απέναντι στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «είναι αποφασισμένοι να εργαστούν, στο πλευρό των άλλων ηγετών της G7, για να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν» μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.
Ο Τζόνσον επισήμανε ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε αναγνώριση και συνεργασία με τους Ταλιμπάν είναι ότι εκείνοι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αλλά και θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Μέρκελ συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με το γραφείο της, η ίδια, ο Τζόνσον και ο Ρούτε συμφώνησαν ότι η οργάνωση της αναχώρησης των ξένων πολιτών, των ντόπιων που εργάστηκαν για ξένες κυβερνήσεις και των Αφγανών που χρήζουν προστασίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητά τους.
«Το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο» αυτών των τηλεφωνικών συνομιλιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του.
Φεύγουν οι τελευταίες «πτήσεις σωτηρίας»
Ολοκληρώνονται σταδιακά οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, με τη Βρετανία και την Ιταλία να έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις τελευταίες πτήσεις από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αναχώρησε από την Καμπούλ τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Αφγανοί και βρετανοί πολίτες κατά τις δύο εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.
Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς. Το δίκτυο μετέδωσε ότι η τελευταία βρετανική πτήση μόνο για πολίτες έφυγε από την Καμπούλ στη διάρκεια της νύχτας.