Οι γυναίκες μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά μπορεί να μην τοποθετηθούν σε υψηλόβαθμα πόστα, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Όταν ρωτήθηκε αν οι γυναίκες και τα μέλη μειονοτήτων θα είχαν θέση στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, o Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι- το Νο2 του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ- απάντησε στο BBC ότι οι τοποθετήσεις στα υψηλόβαθμα πόστα της νέας διοίκησης θα γίνουν με βάση τα προσόντα.
Σχεδόν στις μισές θέσεις εργασίας στα υπουργεία του Αφγανιστάν υπήρχαν γυναίκες, οι οποίες «θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους», είπε ο αξιωματούχος, αλλά «στη νέα κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί, στις κορυφαίες θέσεις, στο υπουργικό συμβούλιο, μπορεί να μην υπάρχουν γυναίκες».
Οι Ταλιμπάν αναμένεται να ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, αλλά ακόμη δεν έχουν δηλώσει το πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν. Την προηγούμενη φορά που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, το 1996, το συμβούλιο ηγεσίας είχε συσταθεί εντός μερικών ωρών.
Αξιωματούχοι έχουν καλέσει τους Αφγανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Έχουν υποσχεθεί να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μία προφανή προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο σε σύγκριση με το πρώτο καθεστώς, γνωστό για τη βάναυση εφαρμογή του ακραίου ισλαμικού νόμου.
Όμως, σημειώνει ο Guardian, παρόμοιες υποσχέσεις είχαν δοθεί και πριν από 25 χρόνια, αλλά τελικά απαγορεύθηκε η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, επιβλήθηκαν αυστηροί ενδυματολογικοί κανόνες και υιοθετήθηκε μια τιμωρητική προσέγγιση για τους κατοίκους της Καμπούλ, ενώ πρώην πρόεδρος απαγχονίστηκε δημοσίως.
Μία 22χρονη γυναίκα δήλωσε στο Reuters ότι είδε Ταλιμπάν να χτυπούν γυναίκες με κλομπ, έξω από τράπεζα στην Καμπούλ, την Τρίτη. «Ήταν η πρώτη φορά που είδα κάτι τέτοιο και πραγματικά τρόμαξα», συμπλήρωσε.
Χιλιάδες μαζεύονται στα σύνορα
Στο μεταξύ, μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου της Καμπούλ έπειτα από την αποχώρηση των Αμερικανών τη Δευτέρα, χιλιάδες πολίτες που φοβούνται τα αντίποινα συνωστίζονται στα σύνορα της χώρας, σε μια προσπάθεια να περάσουν στο Ιράν, το Πακιστάν, ή χώρες της κεντρικής Ασίας.
Περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής επιχείρησης, αλλά στη χώρα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που ενδεχομένως έχουν δικαίωμα να τους βοηθήσουν να διαφύγουν. Η Γερμανία εκτιμά τον αριθμό τους σε 10.000-40.000.
Εν μέσω φόβων ότι έως και μισό εκατομμύριο Αφγανοί μπορεί να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, η Βρετανία και η Ινδία έχουν κάνει ξεχωριστά συνομιλίες με αξιωματούχους των Ταλιμπάν στη Ντόχα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όποιο μοχλό πίεσης μπορούν, για να αναγκάσουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν να διαφύγουν οι υπόλοιποι Αφγανοί που διατρέχουν κίνδυνο.
Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν- που έχουν υποσχεθεί αμνηστία για όλους όσοι συνεργάζονταν με ξένες δυνάμεις και οργανισμούς- έχουν επικεντρωθεί στο να συνεχιστεί η λειτουργία τραπεζών, νοσοκομείων και του κυβερνητικού μηχανισμού. Όμως, οι μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες και οι τιμές που καλπάζουν αναδεικνύουν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί πολίτες.
Παρά τον αυστηρό περιορισμό στο εβδομαδιαίο ποσό ανάληψης, πολίτες ακόμη αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες στην ουρά, προκειμένου να πάρουν μετρητά. Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν για μια επικείμενη καταστροφή, εν μέσω και της σφοδρής ξηρασίας που πλήττει τις αγροτικές περιοχές.
Με πληροφορίες από Guardian