Όταν ο Κάνιε Γουέστ έβαζε τις τελευταίες πινελιές στο νέο του άλμπουμ «Donda», δεν αρκέστηκε στα σχόλια μόνο μερικών ανθρώπων εμπιστοσύνης του.
Ο διάσημος ράπερ και παραγωγός έκανε μια σειρά ακροάσεων σε γήπεδα των ΗΠΑ, έχοντας εγκατασταθεί στα αποδυτήρια του Mercedes-Benz Stadium στην Ατλάντα της Τζόρτζια, για να τελειώσει το άλμπουμ με τον παραγωγό, Μάικ Ντιν, αφού το έπαιξαν ζωντανά σε ένα κοινό χιλιάδων ανθρώπων. Και τότε, όταν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο Ντιν στράφηκε σε μια άλλη ομάδα φανατικών θαυμαστών του Κάνιε: την κοινότητα WestServerEver του Discord.
Ο Ντιν έκανε λογαριασμό στην υπηρεσία και δημοσίευσε τρεις πρώτες εκδοχές του κομματιού «Hurricane». Ρωτώντας τους φανς ποια προτιμούν, το συμπέρασμα ήταν ομόφωνο, με σχεδόν το 90% να επιλέγει μια εκδοχή με μικρές τροποποιήσεις από το πρωτότυπο.
Παρά το όνομα, το Discord δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική βιομηχανία. Έχοντας δημιουργηθεί αρχικά ως εργαλείο για παίκτες PC ώστε να συνομιλούν στη διάρκεια παιχνιδιών, εξελίχθηκε σε κοινωνικό δίκτυο της Generation Z, που ανταγωνίζεται το Twitter σε χρήστες.
Στο Discord οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να ενταχθούν σε servers, κοινότητες γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα και να συνομιλήσουν με φωνή ή κείμενο με τους γύρω τους.
«Για παράδειγμα, είμαι στον server Hot Topic Discord», για το αμερικανικό brand ρούχων με αυτό το όνομα, «το οποίο αφορά μόνο anime, πράγμα περίεργο. Το Mountain Dew [αμερικανικό αναψυκτικό] έχει επίσημο server Discord που είναι πραγματικά πολύ καλός, είμαι και σε αυτόν. Εν μέσω πανδημίας βαρέθηκα πολύ και μπήκα σε διάφορα Discords για παιδιά που παίζουν techno μουσική. Όπως το 4chan ήταν η βάση της διαδικτυακής κουλτούρας, ας πούμε, πριν από 10 χρόνια, είναι το Discord σήμερα», εξηγεί ο Ryan Broderick, ρεπόρτερ και συντονιστής δύο servers Discord.
Το Discord διαθέτει ωστόσο έναν εντελώς διαφορετικό αέρα από προηγούμενες διαδικτυακές κοινότητες. Χωρίς ύπαρξη κοινής ροής ή δυνατότητα του περιεχομένου να γίνει «viral» με οποιονδήποτε τρόπο, είναι ιδανικό για όσους θέλουν την ελευθερία να απολαμβάνουν τις «παραξενιές» τους με ασφαλή τρόπο. «Παρατήρησα ότι οι άνθρωποι που τείνουν να τα χρησιμοποιούν, είναι εκεί επειδή έχουν βαρεθεί αυτό που γίνεται σε μέρη όπως το Twitter», προσθέτει ο Broderick.
Έχοντας ξεπεράσει τους 300 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες πέρυσι, απέρριψε επίσης τις προσπάθειες εξαγοράς από τις Microsoft και Sony.
Όσο για το WestServerEver, το «Hurricane» έμελλε να γίνει βασικό single του «Donda» και το πέμπτο κομμάτι στο άλμπουμ των 27 τραγουδιών και 108 λεπτών- και η αγαπημένη εκδοχή του Discord είναι εκείνη που μπήκε στο άλμπουμ.
Με πληροφορίες από Guardian