Η τελική πράξη των καθυστερημένων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο πραγματοποιήθηκε σήμερα, σχεδόν οκτώ χρόνια από την ημέρα ανάθεσης στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Οι Παραολυμπιακοί ολοκληρώθηκαν έπειτα από 13 ημέρες σε μια πολύχρωμη τελετή στο Εθνικό Στάδιο, που θύμιζε παράσταση τσίρκο, υπό την επίβλεψη του διάδοχου πρίγκιπα Akishino, αδελφού του αυτοκράτορα Naruhito.
Αυτοί ήταν οι πιο περίεργοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, καθώς αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας που ανάγκασε στην έλλειψη παρουσία θεατών και σε απουσίες αθλητών λόγω κρουσμάτων.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επιτρέπονται οπαδοί, εκτός από μερικές χιλιάδες σε απομακρυσμένες από το Τόκιο, περιοχές, όπως στην περίπτωση του βάδην.
«Υπήρξαν πολλές φορές που πιστεύαμε ότι αυτοί οι αγώνες δεν μπορούσαν να συμβούν», δήλωσε την Κυριακή ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. «Υπήρξαν πολλές άυπνες νύχτες» πρόσθεσε.
Η τελετή λήξης είχε τίτλο «Αρμονική Κακοφωνία» και το θέμα χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές ως «ένας κόσμος εμπνευσμένος από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι διαφορές λάμπουν».
«Πιστεύω ότι φτάσαμε στο τέλος των αγώνων χωρίς κανένα σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε ο Seiko Hashimoto, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο. Ωστόσο, υπήρξαν συνέπειες.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε την Παρασκευή - δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση των Αγώνων - ότι δεν θα συνεχίσει τα καθήκοντά του.
Ήλπιζε να επανεκλεγεί από τους Ολυμπιακούς αλλά ο βαθμός αποδοχής του κατέρρευσε μετά από ένα αργό εμβολιαστικό κίνημα στην Ιαπωνία και μια αμφιλεγόμενη απόφαση να διοργανώσει τους Αγώνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Σούγκα διαδέχθηκε τον Σίνζο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο για λόγους υγείας. Ήταν ο Άμπε που πανηγύρισε στην πρώτη σειρά της αίθουσας του ξενοδοχείου στο Μπουένος Άιρες στις 7 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ανακοίνωσε το Τόκιο ως οικοδεσπότη του 2020.
Θλιβερή σύμπτωση, ο Ζακ Ρογκ πέθανε πριν από μια εβδομάδα στα 79 του χρόνια.
Στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε αριθμός ρεκόρ αθλητών, 4.405 συνολικά και αριθμός ρεκόρ χωρών που κέρδισαν μετάλλια. Στις πρωτιές αγωνίστηκαν δύο αθλητές από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έφτασαν καθυστερημένα μετά την φυγή τους από την Καμπούλ.
Το κόστος των αγώνων σημείωσε επίσης ρεκόρ. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι αυτοί ήταν οι πιο ακριβοί αγώνες που έχουν καταγραφεί.
Η Ιαπωνία ξόδεψε επίσημα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, διπλάσια από την αρχική εκτίμηση. Αρκετοί κυβερνητικοί έλεγχοι κάνουν λόγο ωστόσο για διπλάσιο κόστος, στην πραγματικότητα. Όλα εκτός από 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια είναι δημόσιο χρήμα.
Η πανδημία πιθανότατα κόστισε στους διοργανωτές σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις εισιτηρίων, ένα έλλειμμα προϋπολογισμού που θα πρέπει να καλυφθεί από περισσότερα κρατικά κεφάλαια.
Επιπλέον, οι τοπικοί χορηγοί συνεισέφεραν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό τους απέδωσε ελάχιστα λόγω της έλλειψης κοινού.
Επόμενο στάδιο, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το Πεκίνο, που ανοίγουν σε πέντε μήνες. Αυτοί έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγώνες Γενοκτονίας» από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν θέλουν να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί από την Κίνα, λόγω της αναφερόμενης φυλάκισης τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου Ουιγούρων και άλλων σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων στο Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα.
Οι επόμενοι θερινοί Ολυμπιακούς Αγώνες θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, το 2028 στο Λος Άντζελες και το 2032 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Μετά το Πεκίνο οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Μιλάνο και Κορτίνα της Ιταλίας το 2026.
Με πληροφορίες του AP