Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 144 νεκροί - Εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες

Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 144 νεκροί - Εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες Facebook Twitter
Φωτ. από τα σωστικά συνεργεία μετά το σεισμό στη Μιανμάρ / EPA
0

Τουλάχιστον 144 άνθρωποι είναι γνωστό ως τώρα πως έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στη Μιανμάρ, την ώρα που υπάρχουν φόβοι για χιλιάδες νεκρούς κάτω από τα χαλάσματα.

Ο ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε το κέντρο της Μιανμάρ νωρίτερα σήμερα, με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να εντοπίζει το επίκεντρο 16 χιλιόμετρα (10 μίλια) βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ.

Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων, ζημιές σε υποδομές και έγινε αισθητός μέχρι την Κίνα, με το USGS να κάνει λόγο πιθανώς για χιλιάδες νεκρούς. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 732 άτομα, με τον επικεφαλής της χούντας να απευθύνει κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Παράλληλα, η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Μόνο στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τους διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του.

Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.

«Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε από την πλευρά της η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόσβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ /  AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Η γέφυρα, κατασκευασμένη πριν από 91 χρόνια κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, υπήρξε για δεκαετίες βασική αρτηρία μετακίνησης στην περιοχή, ενώ αποτελούσε και σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μιανμάρ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM