Σεισμός στη Μιανμάρ: Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς - «Τεράστιες καταστροφές» και στην Ταϊλάνδη

Σεισμός στη Μιανμάρ: Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς - «Τεράστιες καταστροφές» και στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
0

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα τη Μιανμάρ, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και θύματα τόσο στη χώρα όσο και στη γειτονική Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μανταλέι της Μιανμάρ, όπου πολλά κτίρια κατέρρευσαν. ​Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 81 εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ουρανοξύστη υπό κατασκευή που κατέρρευσε. ​

Σεισμός στη Μιανμάρ: Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς - «Τεράστιες καταστροφές» και στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:20 τοπική ώρα (08:20 ώρα Ελλάδας) με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη Μάνταλεϊ, η οποία αριθμεί περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Δώδεκα λεπτά αργότερα, ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. ​

Στη Μιανμάρ, η χούντα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια. Στην πόλη Ταουνγκνού, επαρχία Μπάγκο, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους. Στη Ναϊπιντάου, πρωτεύουσα της χώρας, πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, ενώ κατέρρευσαν τμήματα της οροφής του Εθνικού Μουσείου. ​

Σεισμός στη Μιανμάρ: Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς - «Τεράστιες καταστροφές» και στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Νέπιντο όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο. Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, με πολλούς να σφαδάζουν από τον πόνο και άλλους να κείτονται ακίνητοι με τους συγγενείς τους στο πλευρό τους.

Στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση κήρυξε την Μπανγκόκ ζώνη καταστροφής. Πολλά ψηλά κτίρια υπέστησαν ζημιές, ενώ οι αρχές έλαβαν σχεδόν 170 κλήσεις για ζημιές σε κτίρια της πρωτεύουσας. Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μετασεισμών και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. ​

Σεισμός στη Μιανμάρ: Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς - «Τεράστιες καταστροφές» και στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
Σεισμός στη Μιανμάρ: Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς - «Τεράστιες καταστροφές» και στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA

Οι αρχές και στις δύο χώρες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς προχωρούν οι έρευνες.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή από τότε που η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση στη χώρα, μέχρι αυτή τη στιγμή. 

Ζημιές αναφέρθηκαν σε κτίρια σε όλη την Μπανγκόκ μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, συμπεριλαμβανομένου ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη 30 ορόφων που κατέρρευσε στα βόρεια της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο τη στιγμή του σεισμού, βρίσκονταν 46 εργάτες. 

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πώς το νερό από την πισίνα στο rooftop ουρανοξύστη ξεχείλισε και έπεφτε σαν καταρράκτης.

Ιστορική γέφυρα που είχε κατασκευαστεί το 1934 κατέρρευσε. Η γέφυρα, κατασκευασμένη πριν από 91 χρόνια κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, υπήρξε για δεκαετίες βασική αρτηρία μετακίνησης στην περιοχή, ενώ αποτελούσε και σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μιανμάρ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM