Έκθεση: Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ.€ τον χρόνο από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Έκθεση: Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ.€ τον χρόνο από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών Facebook Twitter
Oι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή (Πηγή φωτό AP)
0

Κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να εγγράψουν μέρος των κερδών τους, αποκαλύπτει νέα έκθεση. 

Συγκεκριμένα, από ανάλυση προκύπτει ότι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες εγγράφουν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο- που αντιστοιχεί στο 14% των συνολικών κερδών τους- σε φορολογικούς παραδείσους. 

Το ποσό αυτό προκύπτει από ανάλυση που διενέργησε το Παρατηρητήριο της ΕΕ για τη φορολογία, για 36 μεγάλες τράπεζες για τις οποίες απαιτείται να δημοσιεύουν στοιχεία για τις δραστηριότητές τους ανά χώρα. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα κέρδη που εγγράφουν οι τράπεζες σε φορολογικούς παραδείσους είναι αφύσικα υψηλά. Πρόκειται για περίπου 238.000 ευρώ κερδών ανά εργαζόμενο, έναντι σε 65.000 ευρώ σε μη φορολογικούς παραδείσους. Παρότι οι τράπεζες εγγράφουν το 14% των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, το ποσοστό των εργαζομένων τους εκεί είναι μόλις 4%. 

Προς απογοήτευση πολλών, το ποσοστό κερδών που εγγράφονται σε φορολογικούς παραδείσους δεν έχει αλλάξει τα τελευταία επτά χρόνια, παρά τις ελπίδες ότι αυτή η πρακτική θα άλλαζε λόγω της  δημοσιοποίησης των στοιχείων ανά χώρα- κάτι που ξεκίνησε το 2014. 

Οχτώ τράπεζες έχουν αυξήσει το ποσοστό των κερδών που εγγράφουν στους φορολογικούς παραδείσους σε αυτή την περίοδο: Monte dei Paschi di Siena (19,4%), Intesa Sanpaolo (12,2%), HSBC (7,9%), Barclays (4,3%), Nordea (2,1%), BBVA(1%), Banco Santander (0,8%) και Rabobank (0,7%).

Επίσης, η συμπεριφορά των τραπεζών που μελετήθηκαν διαφέρει. Το ποσοστό κερδών που εγγράφονται στους φορολογικούς παραδείσους είναι περίπου 20%, αλλά αυτό κυμαίνεται από μηδενικό ποσοστό- 9 τράπεζες- μέχρι το 58% της HSBC. Το ποσοστό είναι υψηλό λόγω των δεσμών της τελευταίας τράπεζας με το Χονγκ Κονγκ, που η έκθεση συμπεριέλαβε στους φορολογικούς παραδείσους. 

Η έκθεση αναφέρει ως φορολογικούς παραδείσους τις εξής χώρες και περιοχές: Μπαχάμες, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Γκέρνσεϊ, Γιβραλτάρ, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Τζέρσεϊ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Μακάο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Παναμάς και Κατάρ. 

Σε αυτές τις περιοχές και χώρες, ο υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο (15%), ενώ στις Βερμούδες, τον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τους Νήσους Κέιμαν ο συντελεστής είναι μηδενικός. 

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογράμμισαν τα οφέλη που θα είχε η φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών με παγκόσμιο συντελεστή άνω του 25%. Με έναν τέτοιο συντελεστή, σημειώνουν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση θα έπρεπε να πληρώσουν σε φόρους επιπλέον 10-13 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι χαμηλότεροι συντελεστές φορολόγησης περιορίζουν τα έσοδα, σε 6-9 δισεκατομμύρια με συντελεστή 21% και 3-5 δισεκατομμύρια με συντελεστή 15%. 

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η Βρετανία θα είχε το μεγαλύτερο όφελος αν υπήρχε ελάχιστος παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω του μεγέθους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους στη χώρα. Με συντελεστή 15%, στα βρετανικά ταμεία θα είχαν εισρεύσει επιπλέον 940 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και 1,47 δισεκατομμύρια το 2019. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI