ΟΗΕ: Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν - Ανησυχία για το μέλλον τους

ΟΗΕ: Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Πολλά παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στο χάος που προκλήθηκε από την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, εκατοντάδες παιδιά απομακρύνθηκαν από τη χώρα ασυνόδευτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Unicef και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες, 300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου.

«Περιμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες ταυτοποίησης», αναφέρει σε ανακοίνωση η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φορ, εκφράζοντας ανησυχίες για την κατάσταση και την ασφάλειά τους.

Πολλά παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ προσπαθώντας να διαφύγουν από το Αφγανιστάν πριν από την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος του Αυγούστου.

Τις ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ απομάκρυναν 123.000 άτομα μέσω της αερογέφυρας που στήθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ανάμεσά τους, αμερικανοί πολίτες, διερμηνείς και άλλοι άνθρωποι που μπορούσαν να λάβουν ειδική βίζα μετανάστευσης.

Ορισμένα από τα ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη προς την Γερμανία, το Κατάρ και άλλες χώρες, σύμφωνα με την Unicef.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο αυτά τα παιδιά πρέπει να τρομοκρατήθηκαν όταν βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς την οικογένειά τους, μέσα στις συνθήκες της κρίσης που επικρατούσαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ή όταν μεταφέρονταν σε πτήση απομάκρυνσης», δήλωσε η Ενριέτα Φορ.

Τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους είναι «από τα πιο ευάλωτα στον κόσμο», υπογράμμισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ταχεία ταυτοποίησή τους και η προστασία τους κατά την διάρκεια της διαδικασία αναζήτησης και επανένωσης με τις οικογένειές τους», είπε. «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο ύψιστο συμφέρον του παιδιού και να τα προστατεύσουν απέναντι στην κακομεταχείριση, την παραμέληση και τη βία».

Η Unicef παρέχει τεχνική υποστήριξη στις κυβερνήσεις που έχουν υποδεχθεί παιδιά και βοηθά στην ταυτοποίηση των ασυνόδευτων ώστε να βρεθούν οι οικογένειές τους.

Τα παιδιά θα πρέπει να βρεθούν ανάμεσα σε μέλη της ευρείας οικογένειάς τους ή σε οικογενειακό πλαίσιο, ενώ η φιλοξενία τους σε ιδρύματα θα πρέπει να είναι ή ύστατη και μόνο προσωρινή λύση.

Η Ενριέτα Φορ απευθύνει έκκληση σε όλες τις χώρες όπου αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν μέλη της οικογενείας τους «να διευκολύνουν την επανένωση και να εγκαταστήσουν ασφαλείς και νόμιμους μεταναστευτικούς διαύλους για τα παιδιά αυτά, εάν αυτό λειτουργεί προς το ύψιστο συμφέρον του παιδιού».

Τα παιδιά που ταξιδεύουν με ενηλίκους εμπιστοσύνης θα πρέπει επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, να τους επιτραπεί να παραμείνουν μαζί τους, είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM