Covid-19: Ένα νέο τεστ αίματος αυτο-αντισωμάτων μπορεί να «προβλέψει» την πιθανότητα σοβαρής νόσησης

Ένα νέο τεστ αίματος αυτο-αντισωμάτων μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19 Facebook Twitter
EPA
0

Η παρουσία συγκεκριμένων αυτο-αντισωμάτων στο αίμα των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, σχετίζεται στενά με τον κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα αυτο-αντισώματα στον οργανισμό είναι πρωτεΐνες που, αντί να αμύνονται έναντι των βακτηρίων και των ιών, επιτίθενται στα ίδια τα κύτταρα και τα μόρια του ασθενούς. Ένα νέο απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη ποιοι άνθρωποι, όταν εισάγονται στο νοσοκομείο, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή Covid-19 και διασωλήνωση.

Επίσης θα μπορούσε να δείξει προκαταβολικά ποιος άρρωστος με Covid-19, προτού φθάσει στο σημείο εισαγωγής σε νοσοκομείο, χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση, επειδή κινδυνεύει περισσότερο με επιδείνωση της υγείας του σε μερικές μέρες. Μολονότι ένας τέτοιος δείκτης-τεστ αυτοαντισωμάτων "πιάνει" μόνο ένα ποσοστό όσων τελικά αρρωσταίνουν βαριά, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ήταν μια χρήσιμη βοήθεια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Κέντρου Langone Health, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Αργυρόπουλος, οι οποίοι μελέτησαν 115 ασθενείς Covid-19 στο νοσοκομείο (οι μισοί με σοβαρή Covid-19, ενώ οι άλλοι μισοί με πιο ελαφριά) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Life Science Alliance", ανίχνευσαν αυτο-αντισώματα σε πάνω από το ένα τρίτο (36%) των ασθενών.

Ιδιαίτερα ένα είδος αυτο-αντισωμάτων που προσδένονται στο DNA ή σε ορισμένα λιπίδια του σώματος, είναι συχνά σχεδόν διπλάσια (αυξημένα κατά 86% και 93% αντίστοιχα) στην αρχή της λοίμωξης με κορωνοϊό σε εκείνους που η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται γρήγορα, σε σχέση με όσους αρρωσταίνουν λιγότερο βαριά. Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα αυτο-αντισωμάτων έχουν πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19, σε σχέση με όσους δεν έχουν αυξημένα αυτο-αντισώματα μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό.

Οι πρώτοι κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους και αναρρώνουν ταχύτερα. «Μολονότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα ευρήματα μας ήδη δείχνουν ότι ένα τεστ για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του DNA και ενός λιπιδίου (phosphatidyIserine), μπορεί να βοηθήσει για τον εντοπισμό εκείνων των ασθενών με Covid-19 που εισάγονται στο νοσοκομείο και οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας και στενότερη παρακολούθηση», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μαριζόλ Ζουνίγκα.

Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα αυτο-αντισωμάτων συνδέονται με αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος και βλάβης των μυικών ιστών λόγω θανάτου των κυττάρων, ιδίως της καρδιάς, επιπλοκές που έχουν παρατηρηθεί στις πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι στα βαριά περιστατικά Covid-19 η παραγωγή αυτοάνοσων αντισωμάτων παίζει ρόλο-κλειδί στη θρόμβωση του αίματος και στον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι στη συγκεκριμένη νόσο η εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την λοίμωξη από τον κορωνοϊό», επεσήμανε η καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας 'Ανα Ροντρίγκεζ. Όπως είπε, περαιτέρω πειράματα θα χρειαστούν για να προσδιοριστεί κατά πόσο τα αυτο-αντισώματα είναι όντως η αιτία ή η συνέπεια της θρόμβωσης και του κυτταρικού θανάτου.

Αν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι τα αυτο-αντισώματα "ενοχοποιούνται", τότε θα αναζητηθούν νέες θεραπείες που θα περιλαμβάνουν ενέσεις αντισωμάτων από υγιείς δότες, έτσι ώστε να μειωθεί το επίπεδο των αυτοκαταστροφικών αυτο-αντισωμάτων. Εναλλακτικά, μπορεί να δοκιμαστούν βιοδιασπώμενα αντιγόνα που θα προσδένονται στα αυτοάνοσα αντισώματα και θα τα εξουδετερώνουν.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM