Σχολεία: Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή στα θρανία- Προειδοποιούν οι ειδικοί

Σχολεία: Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή στα θρανία- Προειδοποιούν οι ειδικοί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων, την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή στα θρανία. 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε χθες ότι είναι «απολύτως αναμενόμενο» ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. 

«Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. 

Παυλάκης: Να μην μπουν στις τάξεις 


 
Στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών αναφέρθηκε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ. 

Ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, του γεγονότος ότι επιστρέφουν όλοι στους χώρους εργασίας, όπως και επειδή θα πέσει η θερμοκρασία. 

«Τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να τη βλέπουμε σαν καινούρια επιδημία, όχι σαν συνέχεια, λόγω της τεράστιας διαφοράς στη μεταδοτικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Αυτή τη στιγμή η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα. Για παράδειγμα, να μην ανοίξουν τα σχολεία. Μπορούν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και να κάνουν τα μαθήματα έξω, να μην μπουν στις τάξεις», συνέχισε ο κ. Παυλάκης. 

Η πιο καλή λύση είναι ο γενικός εμβολιασμός τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να πάνε στα σχολεία συνεργεία για να εμβολιάσουν τα παιδιά από 12 ετών και άνω. Όταν ρωτήθηκε αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για τα παιδιά, απάντησε: «Ο γενικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Κάποια στιγμή θα γίνει και αναγκαστικός». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι αν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τον χειμώνα, τότε θα είναι αργά. 

«Αυξάνεται η νοσηρότητα στα παιδιά» 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε ότι αυξάνεται η νοσηρότητα στα παιδιά. 

«Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα 6-7% στα παιδιά και τον Αύγουστο υπερβήκαμε το 20%. Βλέπουμε ότι αυξάνεται πάρα πολύ γρήγορα η νοσηρότητα και η μεταδοτικότητα στα παιδιά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής. 

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι στα σχολεία θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας, να μένουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά, όπως και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. 

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να ξανακλείσουν τα σχολεία τον χειμώνα», αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Παπαευαγγέλου για τα κρούσματα στα παιδιά 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τα σχολεία. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, όπως και ότι αυτά θα μειωθούν μετά τις πρώτες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς, αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα. 

Η εμπειρία της συστηματικής χρήσης των self test στα σχολεία την περασμένη άνοιξη έδειξε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού, τόσο στο σχολείο, όσο και στην κοινότητα γενικότερα, επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην αλλαγή του πρωτοκόλλου, που προβλέπει συστηματικά τεστ. 

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μελέτη στις ΗΠΑ- που είναι υπό δημοσίευση- η οποία εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να μειώσει την διασπορά μέσα στο σχολείο κατά 85%.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών για τα self test, που θα συμβάλλουν «σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου». 

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθείται στενά η εξέλιξη των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, επεσήμανε η καθηγήτρια. «Θα ήθελα στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες», συμπλήρωσε. 

Αυτό, συνέχισε, θα συμβεί «μόνο και μόνο λόγω του συστηματικού ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όμως αυτό είναι και το όφελος της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων». 

Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, «αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα», συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου. 


Τα μέτρα στα σχολεία 


Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ήδη ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ. 

Συγκεκριμένα: 

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου. 

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού, προβλέπονται τα εξής: 

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.


Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά self test (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα

  • 2 self test ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές του. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM