Ενώ όλο και περισσότερα παιδιά μολύνονται με κορωνοϊό τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, νέα διεθνής επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς, σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες όσον αφορά τα παιδιά.
Αντίθετα με τους ενήλικες που τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να διαρκέσουν για πολλούς μήνες, τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, αξιολόγησαν έως τώρα 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal».
Παράλληλα, βρήκαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, καθώς επίσης και ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως χρονική νεφρική νόσο, καρδιοπάθεια, αυτοάνοσες παθήσεις ή παχυσαρκία, έχουν 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν κάποιο προϋπάρχον θέμα υγείας.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19 στα παιδιά βρέθηκαν να είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στην κοιλιά και άλλα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ