Κλάιβ Σινκλέρ: Γιατί δεν έβγαλε λεφτά ο πρωτοπόρος εφευρέτης που ανακάλυψε τον πρώτο υπολογιστή για τους πολλούς

Sir Clive Sinclair: Tireless inventor ahead of his time Facebook Twitter
Έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός εφευρέτης, Κλάιβ Σινκλέρ - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Πέθανε, σε ηλικία 81 χρόνων, ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες της Βρετανίας, ο Κλάιβ Σινκλέρ


Σχεδόν αποκλειστικά αυτοδίδακτος, ο Σινκλέρ άρχισε να εφευρίσκει γκάτζετ ενόσω ήταν ακόμη μαθητής, ενώ ο ZX Spectrum αποτέλεσε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή για τις μάζες, πουλώντας εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον πλανήτη. 

Εφευρέτης από κούνια


Ο Κλάιβ Μαρλς Σινκλέρ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1940 στο Ρίτσμοντ του Σάρεϊ. Ως παιδί ήταν εσωστρεφές και προτιμούσε την παρέα των μεγάλων παρά των συνομηλίκων του. Από νωρίς ανέπτυξε το πάθος του για τη δημιουργία γκάτζετ, εμπνευόμενος από τον «The Inventor», έναν χαρακτήρα στην παιδική σειρά του BBC «Toytown».

Μεταξύ άλλων, ο Σινκλέρ έφτιαξε ένα σύστημα επικοινωνιών για την κρυψώνα του στο δάσος, κατασκευάζοντας ραδιόφωνα μινιατούρες και ενισχυτές. Μαθητής ακόμη, σχεδίασε ένα κύκλωμα για απλό ραδιόφωνο κι έπειτα ανέθεσε σε κατασκευαστή να φτιάξει DIY kits που πωλούνται μέσω περιοδικών. 

Τα επόμενα χρόνια, έγραψε βιβλία και manuals για το πώς κατασκευάζονται λογής ηλεκτρικές συσκευές. 


Κι ενώ τα βιβλία του έκαναν καλές πωλήσεις, ο ίδιος αδημονούσε να επιστρέψει στις εφευρέσεις του γι'αυτό και δημιούργησε, το 1961, τη δική του εταιρεία, Sinclair Radionics

Sir Clive Sinclair: Tireless inventor ahead of his time Facebook Twitter
Ο Κλάιβ Σινκλέρ σχεδίασε, μεταξύ άλλων, μια τηλεόραση τσέπης που μπορούσε να μεταφερθεί οπουδήποτε - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


Οικονομικό κομπιουτεράκι τσέπης 

Το 1972, σχεδίασε και κυκλοφόρησε ένα κομπιουτεράκι, το Sinclair Executive, το πρώτο πραγματικό κομπιουτεράκι τσέπης που, αν και όχι τεχνικά εξελιγμένο, ήταν οικονομικό και ιδιαζόντως πρακτικό.


Το συγκεκριμένο κέρδισε βραβείο σχεδίασης και εκτέθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜΑ) της Νέας Υόρκης. 


Ωστόσο, τα προϊόντα του Σινκλέρ, παρότι ήταν πρωτοποριακά, αποδεικνύονταν αναξιόπιστα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μέχρι τη διάλυσή της. 

«Δεν είμαι επιχειρηματίας από τη φύση μου. Όμως όλοι οφείλουμε να είμαστε επαγγελματίες στη ζωή μας», είχε παραδεχθεί ο ίδιος. 

Ο πρώτος υπολογιστής 

Στη συνέχεια, ο Σινκλέρ συνεργάστηκε με τον Κρις Κάρι που είχε μια μικρή εταιρεία ηλεκτρονικών, τη  Science of Cambridge, φτιάχνοντας από κοινού τη Sinclair Research.


Το 1980, παρουσιάστηκε το ZX80, ένας μικρός υπολογιστής που κόστιζε λιγότερο από 100 λίρες, ενώ ακολούθησε ο ZX81, «πρωτόγονος» με σημερινά δεδομένα, που μπορούσε όμως να «τρέξει» απλές εφαρμογές και βασικά παιχνίδια. 


Τη σχέση των δύο συνεργατών σκίασε η απόφαση του BBC να επιλέξει για μια σειρά, το Acorn του Κάρι, υπολογιστή τεχνικά πιο προηγμένο από τον ZX81, αλλά και πολύ πιο ακριβό. 


Ο Σινκλέρ έμελλε να επιστρέψει με τον ZX Spectrum, έναν υπολογιστή οικονομικά προσιτό και με έγχρωμη οθόνη που πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια κομμάτια. 

Sir Clive Sinclair: Tireless inventor ahead of his time Facebook Twitter
Το ηλεκτρικό όχημα που έμελλε να καταστρέψει οικονομικά τον Σινκλέρ - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

Το 1983 ο ίδιος έλαβε τον τίτλο του ιππότη μετά από πρόταση της Μάργκαρετ Θάτσερ. 


Λίγο αργότερα, ο σερ Κλάιβ άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα μετά την απόφασή του να διοχετεύσει όλη την ενέργεια και τα χρήματα σε ένα νέο πρότζεκτ: Το ηλεκτρικό όχημα Sinclair C5 που τελικά παρουσιάστηκε το 1985. 

Η περιορισμένη εμβέλειά του, η μικρή ταχύτητα, η αδυναμία του να ανεβαίνει σε υψόμετρο, αλλά και οι κριτικές περί μη επαρκούς ασφάλειας, απογοήτευσε τους αγοραστές και βύθισε τον ίδιο σε οικονομικό τέλμα. Η πίεση της αποτυχίας αυτής είχε επίπτωση και στην προσωπική του ζωή, αφού μετά από είκοσι χρόνια γάμου ο ίδιος και η σύζυγός του, Αν πήραν διαζύγιο. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM