Τα τιρκουάζ νερά της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία μπορεί να φαίνονται γαλήνια, αλλά από κάτω κρύβουν βόμβες, φυσίγγια, πιθανώς ακόμα και χημικά όπλα που έχουν απορριφθεί εκεί πριν από δεκαετίες.
Τα εν λόγω πυρομαχικά θεωρείται ότι βρίσκονται κάτω από μία στρώση ιζήματος στον πάτο της λίμνης. Ωστόσο, ενδεχόμενη επιρροή τους στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής αλλά και θέματα γενικότερης ασφάλειας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα σχετικά με το τι κρύβει ακριβώς η λίμνη.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν βόμβες, οβίδες και πιθανώς πυρομαχικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζακ Μαρτελέν, επικεφαλής γεωλόγος του καντονιού της Γενεύης.
Ορισμένοι φοβούνται επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν βόμβες φωσγενίου -θανατηφόρα χημικά όπλα- που κατακάθισαν στον πυθμένα της λίμνης.
Για πρώτη φορά, οι ελβετικές αρχές θα αρχίσουν σύντομα να χαρτογραφούν τους σωρούς των πυρομαχικών στη λίμνη για να καθορίσουν τι είδους συντρίμμια υπάρχουν, πόσα και αν πρέπει να απομακρυνθούν.
Η Ελβετία μπορεί να είναι γνωστή για την περίφημη «ουδετερότητα» που κρατά χωρίς να έχει στρατιωτική εμπλοκή στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξοπλιζόταν εκτενώς.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ο ελβετικός στρατός εκτιμάται ότι έχει ρίξει περισσότερους από 8.000 τόνους πυρομαχικών στις λίμνες Τουν, Λουκέρνη και Μπριένζ. Οι αρχές μελέτησαν αυτά τα αποθέματα προσεκτικά και αποφάσισαν πριν από περίπου μια δεκαετία ότι ήταν ασφαλέστερο να τα αφήσουν εκεί λόγω φόβων για πρόκληση νέων προβλημάτων κατά τη μετακίνησή τους.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική στη λίμνη της Γενεύης, όπου μια ιδιωτική εταιρεία εξοπλισμού έριχνε ασταμάτητα πυρομαχικά μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το ελβετικό υπουργείο Άμυνας υπολόγισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι είχαν βυθιστεί μεταξύ 150 και 1.000 τόνων πυρομαχικών, αλλά δε διευκρίνισε με ακρίβεια την τοποθεσία τους ή τι όπλα βρίσκονται στον πυθμένα της λίμνης.
Τις επόμενες εβδομάδες, οι αρχές θα αρχίσουν να δοκιμάζουν τεχνικές παρακολούθησης στη λίμνη, η οποία παρέχει στη Γενεύη περίπου το 80% του πόσιμου νερού της.
Στο μεταξύ, οι αρχές ανησυχούν και για ενδεχόμενους «κυνηγούς» οι οποίοι θα σπεύσουν να καταδυθούν στη λίμνη για να βρουν όπλα παλαιότερων εποχών, με ότι κινδύνους συνεπάγεται βέβαια η μετακίνηση αυτών των όπλων χωρίς εξειδίκευση και προσοχή.
Με πληροφορίες από France24