Η ελληνική επιστημονική κοινότητα βρέθηκε για ένα τριήμερο στο Καστελλόριζο

Το Καστελλόριζο και οι γρίφοι του... Facebook Twitter
Ο Πανταζής Χούλης είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Μουσείου Γρίφων Καστελλορίζου.
0

Όταν ακούμε για το Καστελλόριζο το πρώτο που περνάει από το μυαλό μας είναι κάτι σαν «ωχ, πάλι τουρκικές προκλήσεις» ή «ποιος "δικός μας" πήγε πάλι να βγάλει λόγο από εκεί» ή ακόμη «αμάν πια αυτή η ΑΟΖ, σαν το γεφύρι της Άρτας κατάντησε».

Ε, λοιπόν, όχι. Αυτήν τη φορά η πρόκληση ήρθε από τον κόσμο της επιστήμης. Το πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων, στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2021, υπήρξε μια πετυχημένη διοργάνωση και ένα ξεχωριστό γεγονός που έφερε στο νησί μια σειρά από φορείς και ερευνητικές ομάδες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Συγκέντρωσε κυρίως ένα τσούρμο από επιστήμονες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός ντόπιου μαθηματικού και μιας δυναμικής διοργανώτριας.

Ο Πανταζής Χούλης είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Μουσείου Γρίφων Καστελλορίζου. Η Έλενα Γραμματικοπούλου είναι γνωστή από τον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. 

Κάπως έτσι το αγαπημένο μας Καστελλόριζο μπήκε, τις λίγες αυτές ημέρες του Σεπτεμβρίου, στο μικροσκόπιο της επιστήμης. 

Το Καστελλόριζο και οι γρίφοι του... Facebook Twitter
Όλοι μαθαίνουμε στο σχολείο βασικές αρχές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, αλλά σπάνια έχουμε δυνατές αναπαραστάσεις και εικόνες από εξειδικευμένα κέντρα, σε βαθμό που να μας προβληματίσουν. Φανταστείτε πόσο λιγότερες ευκαιρίες μπορεί να έχουν τα παιδιά σε μια παραμεθόρια περιοχή.

Μαθητές, δάσκαλοι, πολίτες του νησιού και επισκέπτες, ακόμη και τουρίστες, παρακολούθησαν μια σειρά από ομιλίες και διαδραστικά πειράματα. Είδαν μπροστά στα μάτια τους να ξετυλίγονται μυστικά του διαστήματος, απλές αρχές που διέπουν την καθημερινότητά μας, λύσεις σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη θαλάσσια ρύπανση και προκλήσεις του ψηφιακού μας κόσμου. Ακούμπησαν με τα χέρια τους και έπαιξαν με αρχαίους και σύγχρονους γρίφους. Ήταν μια σπάνια εμπειρία, ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες των οποίων η επικοινωνία και εθελοντική προσφορά γνώσης στο απομακρυσμένο νησί μάγεψε μικρούς και μεγάλους.

Στους φορείς που εκπροσωπήθηκαν συγκαταλέγονται το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Ευγενίδου και άλλα επιστημονικά ιδρύματα και ανεξάρτητες ομάδες που έδωσαν σάρκα και οστά στο φεστιβάλ, αλλά πάνω από όλα τροφή για σκέψη μετά από ένα πρώτο δυνατό ερέθισμα. 

Όλοι μαθαίνουμε στο σχολείο βασικές αρχές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, αλλά σπάνια έχουμε δυνατές αναπαραστάσεις και εικόνες από εξειδικευμένα κέντρα, σε βαθμό που να μας προβληματίσουν. Φανταστείτε πόσο λιγότερες ευκαιρίες μπορεί να έχουν τα παιδιά σε μια παραμεθόρια περιοχή.

Αυτό που ζήσαμε με το Φεστιβάλ Γρίφων ήταν κάτι ζωντανό, ικανό να τραβήξει την προσοχή, να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των μαθητών, να δημιουργήσει κίνητρο ώστε κάποιοι από αυτούς ίσως να ακολουθήσουν μελλοντικά επιστημονικούς κλάδους, να αφυπνίσει τον ξεχασμένο επιστήμονα των πιο περίεργων επισκεπτών και τέλος, να κινητοποιήσει ακόμη και τους πιο δυνατούς λύτες για να ασχοληθούν με περίπλοκους γρίφους. 

Το Καστελλόριζο και οι γρίφοι του... Facebook Twitter
Τα παιδιά στο Καστελλόριζο δεν ξεπερνούν τα 40, όλα μαζί, σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Τα παιδιά στο Καστελλόριζο δεν ξεπερνούν τα 40, όλα μαζί, σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Ποιος ξέρει άραγε πόσα από αυτά θα υιοθετήσουν ένα μοντέλο επιστήμονα (role model) σαν του συντοπίτη τους Πανταζή Χούλη ή κάποιου από τους επιστήμονες που βρέθηκαν δίπλα τους αυτόν τον Σεπτέμβριο;

Μήπως μια νέα γενιά Καστελλοριζιών μπορεί να συμβάλει, πέρα από τη λύση κάποιων επιστημονικών γρίφων, και στην επίλυση γεωπολιτικών «γρίφων» που ταλανίζουν εδώ και αιώνες το ελληνικό νησί και τη χώρα γενικότερα;

  

«Γριφολόγοι» με γεωπολιτικές γνώσεις και ερευνητικές δεξιότητες, προπάντων πατριώτες που πονάνε τον τόπο, είναι σίγουρο ότι μας χρειάζονται. Σε αυτούς είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί και μια νέα γενιά σκεπτόμενων ανθρώπων των συνόρων μας.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη καταρρίπτει ως μύθο τον «κανόνα» των 21 ημερών για μια νέα υγιεινή συνήθεια

Τech & Science / Μελέτη καταρρίπτει ως μύθο τον «κανόνα» των 21 ημερών για μια νέα υγιεινή συνήθεια

Αν θέλετε να κάνετε το 2025 τη χρονιά των υγιεινών συνηθειών σας, κάντε υπομονή - ο νέος σας εαυτός μπορεί κάλλιστα να κάνει την εμφάνισή του σε λίγους μήνες αντί για εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι δηλητηριώδης κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Τech & Science / Οι δηλητηριώδεις κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Οι θανατηφόρες κάμπιες έχουν ένα φιδίσιο δηλητήριο που παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος, ενώ άλλες διαθέτουν δηλητήρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονώδη προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

Τech & Science / Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

«Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της μείωσης της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά τις ευάλωτες περιόδους της προγεννητικής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας», έγραψαν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM