Τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου αποφάσισαν να δώσουν σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν δύο Έλληνες επιστήμονες.
Θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ, Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, έδωσαν τα ονόματά τους στο είδος Speos fyssasii και στο είδος Iphianassa zackieohae, από τα νέα είδη κυανοβακτηρίων.
«Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας. Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη» έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκέλης.
«Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της εργασίας, αν όχι το πιο σημαντικό, είναι ότι αποφασίσαμε να ονοματίσουμε δύο νέα για την επιστήμη είδη προς τιμήν του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh, δύο από τα θύματα μιας παρακμάζουσας κοινωνίας με εμφανής έλλειψη αξιών. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. #ΣιγαΜηΦοβηθω».
Στην πρωτοποριακή μελέτη περιγράφονται 5 νέα γένη και 9 νέα είδη κυανοβακτηρίων από διάφορα περιβάλλοντα, από όλη την Ευρώπη - από λίμνες της Εσθονίας και χερσαία σπήλαια της Ελλάδας, μέχρι αγχίαλα σπήλαια των Καναρίων Νήσων και βραχώδεις παραλίες της Ρόδου.
Σημειώνεται πως τα κυανοβακτήρια αποτελούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που θεωρούνται ικανά σε οξυγονογενή ή οξυγονούχο φωτοσύνθεση. Θεωρούνται ως πιθανοί πρώτοι οργανισμοί στη Γη οι οποίοι παρείχαν οξυγόνο με φωτοσύνθεση. Βρίσκονται σχεδόν παντού σε ξηρά και θάλασσα, ακόμη και σε παντελώς αφιλόξενα περιβάλλοντα μέρη, όπως ακόμη και σε θερμοπηγές όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους +85 °C.