Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι απέχει λίγες ημέρες από το να αναγκαστεί να στείλει στο εξωτερικό ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς το τέταρτο κύμα έχει κατακλύσει το σύστημα υγείας της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας, Στόικο Κατσάροφ, προειδοποίησε ότι αν δεν περιοριστεί ο ρυθμός νέων κρουσμάτων τις επόμενες 10-15 ημέρες, τότε η χώρα θα έχει «τεράστια προβλήματα».
«Οι δυνατότητές μας, σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τους αναπνευστήρες, έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, θα πρέπει να αρχίσουμε να αναζητήσουμε βοήθεια από το εξωτερικό», συμπλήρωσε μιλώντας στο Nova TV.
«Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την ΕΕ, για τη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ακόμη και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο lockdown.
Παρότι η Βουλγαρία εισήγαγε τη χρήση του «διαβατηρίου» κορωνοϊού σε εστιατόρια και εμπορικά κέντρα μεταξύ άλλων, ειδικοί εκτιμούν ότι το τρέχον κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων από περίπου 5.000 την ημέρα σε 9.000, σε δύο εβδομάδες.
Η Βουλγαρία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς οι νεκροί ανέρχονται σε σχεδόν 23.000. Παράλληλα, μαζί με τη γειτονική Ρουμανία, έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ. Κάτι που αποδίδεται στην εκτεταμένη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και στη δυσπιστία απέναντι στις αρχές.
Μόνο το 24% των Βουλγάρων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ στη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό μετά βίας φτάνει στο 33%.
Νέα μέτρα στη Ρουμανία
Σε ό,τι αφορά στη Ρουμανία, από τη Δευτέρα τίθενται σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα. Σήμερα, Σάββατο, ανακοινώθηκαν περισσότερες από 15.000 νέες μολύνσεις.
Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα, ενώ για 30 ημέρες απαγορεύονται εκδηλώσεις, όπως γάμοι και συνέδρια. Σε γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια θα είναι απαραίτητο το υγειονομικό «διαβατήριο».
Για τους ανεμβολίαστους θα υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 22:00. Επίσης, παρατάθηκε κατά επτά ημέρες η μία εβδομάδα σχολικής αργίας, που ξεκινά τη Δευτέρα.
Από την αρχή της πανδημίας πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία, ενώ η χώρα υποχρεώθηκε να μεταφέρει περίπου 30 ασθενείς στην Ουγγαρία, καθώς το σύστημα υγείας είναι υπό ασφυκτική πίεση.
Με πληροφορίες από AFP